Onderzoek
HUMANVPRO

Huisartsen weigeren in toenemende mate zorg aan ongedocumenteerden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen weigeren in toenemende mate zorg aan ongedocumenteerden

Volgens de wet heeft iedereen recht op medisch noodzakelijke zorg. Maar in de praktijk wordt in toenemende mate zorg aan ongedocumenteerden geweigerd, zo blijkt uit onderzoek van Lost in Europe. Hulporganisaties trekken aan de bel. "Minister Kuipers, dit moet anders in Nederland", stelt Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld, in Argos.

Ziek zonder veblijfsvergunning: te complex voor zorg

Demonstratie

Hulporganisaties slaan al jaren alarm, omdat ongedocumenteerden als eerste buiten de boot vallen bij het huisartsentekort. Maar de nood is nu té hoog, daarom opende Dokters van de Wereld een medische post op Osdorpplein in Amsterdam. "Wij zien dit als een tijdelijke noodmaatregel en we luiden er ook echt de alarmbel bij", stelt directeur Kuipers. "Het is bijna een demonstratie."

Dokters van de Wereld is niet de enige organisatie die de afstand tussen zorg en ongedocumenteerden proberen te dichten: "Overal in Nederland proberen maatschappelijke instellingen en vrijwilligers om dat gat te vullen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lastig voor een huisarts

De reden van de zorgweigering binnen deze groep heeft volgens Kuipers niet met wil te maken: "Er zijn veel factoren waarom het voor een huisarts lastig is om een ongedocumenteerde patiënt aan te nemen. Allereerst de onvriendelijkheid van de vergoedingsregeling, maar er zijn natuurlijk ook andere factoren", legt hij uit. "Er is natuurlijk een huisartsen tekort in Nederland en het zijn ook vaak patiënten die geen Nederlands beheersen." Deze taalbarrière maakt het lastig voor huisartsen om met patiënten te communiceren over bijvoorbeeld medicatie.

Er worden als gevolg van de noodkreet van hulporganisaties wel een aantal veranderingen doorgevoerd. "Ik ben blij dat er beweging in komt, maar ik zie dat het aantal ongedocumenteerden wat wordt geweigerd bij huisartsen sneller toeneemt dan dat de verbeteringen worden doorgevoerd", aldus Kuipers.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) zegt de signalen over zorgweigering van ongedocumenteerden niet te herkennen. Daarom benadrukt Kuipers van Dokters van de Wereld dat het belangrijk is om hier debat over te blijven voeren: "Het is heel erg belangrijk om voor deze groep, die toch wel extra kwetsbaar is, na te denken of er oplossingen zijn. Ik vind niet dat de minister kan wegkijken en doen alsof er niks aan de hand is."

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos om de week op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie