Chronisch zieke mensen klachtenvrij door baanbrekend onderzoek
- Nieuws
- Chronisch zieke mensen klachtenvrij door baanbrekend onderzoek
Dit jaar werd voor het eerst een Nederlander met een auto-immuunziekte succesvol behandeld met een revolutionaire celtechniek. Waar hij eerst kampte met lupus, heeft hij al maanden geen klachten van de ziekte ervaren. En deze medische mijlpaal krijgt een vervolg. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) maakte vandaag bekend dat zij 14,6 miljoen euro subsidie hebben gekregen om de behandeling verder te onderzoeken. Hoogleraar reumatologie van het LUMC Hans Ulrich Scherer vertelt erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Het was een baanbrekend onderzoek. 1 op de 10 mensen heeft een auto-immuunziekte. Uiteindelijk kan het dus veel mensen helpen. En daarnaast kan het een groot verschil maken bij mensen die heel ziek worden. Dat gebeurde bij een Nederlandse patiënt die succesvol is behandeld. Hij heeft de chronische ontstekingsziekte lupus. "Zelfs na maanden van intensieve behandeling kregen we het niet onder controle", vertelt Scherer over de patiënt.
Maar de patiënt is inmiddels al maanden verlost van de klachten van lupus. "Het grootste verschil is dat ik nu geen angst meer heb", vertelt de patiënt. "Lupus is een beetje een kameleon, die kan echt aanvallen wat 'ie wil. Dat kan je hart zijn, dat kunnen je longen zijn, ga zo maar door." Deze nieuwe behandeling heeft perspectief gegeven aan de patiënt. "Ik slik geen medicijnen meer en ik heb geen koorts meer gehad", zegt hij.
Hoe werkt de behandeling?
"Het is een therapie waarbij je gebruik maakt van lichaamseigen cellen van de patiënt", vertelt Scherer. De cellen worden uit het lichaam gehaald, en worden voorzien van een stukje genetische informatie. Die cellen worden vervolgens teruggeplaatst. "Wij programmeren deze cellen op een manier dat ze in het lichaam ziekmakende cellen kunnen aanvallen", vertelt hij. En zo wordt het afweersysteem eigenlijk 'gereset'.
Maar een simpele opgave is dat nog niet. "Het kent meerdere stappen. Je moet de cellen die je nodig hebt om te programmeren eerst uit het bloed halen", legt hij uit. Daarna wordt het lichaam voorbereid om de cellen te ontvangen. De patiënt moet dan een soort chemotherapie ondergaan waardoor er ruimte voor de cellen wordt gemaakt. "Dat is wel ingrijpend", zegt hij. Het tast ook de weerstand van de patiënt aan waardoor deze een paar maanden voorzichtig moet zijn en bijvoorbeeld grote groepen moet vermijden.
Toekomstperspectief
Of de ziekte na het 'resetten' van de cellen echt wegblijft, is nog onduidelijk. Al zijn de berichten hoopvol. Zo is er in Duitsland een vrouw die deze behandeling heeft ondergaan en inmiddels al vier jaar klachtenvrij is. En wellicht kan er straks al bij de eerste tekenen worden gehandeld: "We hopen dat deze behandeling zo effectief kan zijn dat het op een gegeven moment op een vroeger moment ingezet kan worden", legt Scherer uit. De 14,6 miljoen euro aan subsidie geeft mogelijkheden tot meer revolutionaire medische doorbraken op dit gebied.