Naar homepage
Pointer

Komende uitzending
KRO-NCRV

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Komende uitzending

Pointer zondag 16 januari 19:00 uur

- Polderen rond de dijkversterking
De dijken in Nederland moeten hoger om ons tegen het water te beschermen. Maar voor mensen die langs de dijk wonen betekent dat verlies van uitzicht of sloop van je huis. Burgers mogen daarom meepraten over de beste oplossing, maar wordt er ook naar hen geluisterd?

- ‘Onbedoeld Amerikaan’
Ruim veertigduizend Nederlanders hebben tegelijkertijd de Amerikaanse nationaliteit. Maar dat is niet altijd een pretje: deze mensen moeten ook belastingaangifte doen in de VS. Voor een deel van deze groep voelt dat onrechtvaardig. Zij zijn alleen maar ‘Amerikaan’ omdat ze daar geboren zijn. Ze hebben verder geen band met het land. Het is bijna onmogelijk om aan deze Amerikaanse regels te ontsnappen. Maar een man is het toch gelukt. Voor nu...

- ReportersNL - Afvalinjecties in Drenthe
De NAM wil over drie jaar stoppen met de omstreden lozing van afvalwater diep onder de grond in Twente. Het afval zou in Drenthe moeten blijven, waar het vandaan komt. Maar zitten ze er daar wel op te wachten?


Voorgaande uitzending 9 januari

- Antipsychotica bij mensen met dementie

Het voorschrijven van psychofarmaca in verpleeghuizen bij mensen met dementie moet omlaag. Dat vinden specialisten al jaren. Toch komt er in de praktijk maar weinig van terecht. Het gebruik van antipsychotica en antidepressiva blijft onverminderd hoog. Artsen en specialisten spreken van een duivels dilemma, wat met grote personeelstekort in de zorg niet zomaar wordt opgelost.
Te gast Rob van Marum, bijzonder hoogleraar farmacotherapie aan het Amsterdamse UMC en Inge Rinzema, verpleegkundig specialist.

- ReportersNL: Gemeente in opstand tegen samenwerkingsverband

Gemeenten zitten in veel regionale samenwerkingsverbanden. Maar democratische controle door de gemeenteraad op de uitgaven van die samenwerkingsconstructies ontbreekt. In Friesland zorgt sociaal werkbedrijf Empatec, ook zo’n samenwerking, voor steeds meer kopzorgen bij raadsleden.

- Twintig jaar onderzoek naar de ontwikkeling van een medicijn voor mensen met chronische darmklachten

In 2001 bedacht MaagDarmLeverarts Chris Mulder dat stoffen in de pillen voor mensen met leukemie ook werkzaam zouden kunnen zijn voor mensen met ontstekingsklachten in hun darmen. Maar het waren pilletjes van 40 mg en dat was teveel. Voor de behandeling van darmklachten moesten die pillen doormidden geknipt. Dat is heel erg onhandig. In 2008 sloot Teva Haarlem zich aan bij de onderzoekers en maakte pillen van 10 en 20 mg.

De fabrikant melde zich vervolgens bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om de pillen voor darmklachten officieel geregistreerd te krijgen.
Want artsen kunnen het middel wel voorschrijven maar patienten krijgen dan een doosje met een bijsluiter over leukemie. Dat is verwarrend. Het middel tegen darmklachten heeft de naam thiosix.

Het registratietraject duurt al 14 jaar. In de afgelopen jaren zijn er 9 mensen op het onderzoek naar thiosix gepromoveerd. Een dezer dagen besluit het CBG of thiosix officieel geregistreerd wordt voor de behandeling van mensen met chronische darmklachten.


Pointer Radio

Pointer Radio brengt iedere week op zondag om 19:00 uur een reportage over een onderwerp dat nieuwe feiten en nieuwe inzichten oplevert. Pointer Radio onderzoekt kritisch het beleid van onze overheden en kijkt naar de consequenties van dat beleid voor ons allemaal. Met nieuwe feiten en onthullingen proberen we met onze onderwerpen nieuws te maken. Meer Pointer.

Ster advertentie
Ster advertentie