Komende uitzending
- Nieuws
- Komende uitzending
Video niet beschikbaar
Komende uitzending 28 juni 14:00 uur
Hoe krijgen we een eerlijke huurmarkt voor iedereen
In gemeenten waar veel expats wonen is het nóg moeilijker om een woning te vinden dan in andere delen van Nederland. Vooral in de particuliere huursector is het aanbod klein en de concurrentie groot. De selectie van huurders gaat samen met discriminatie ook omdat sommige verhuurders zich volledig op expats richten. Kom je er als lokale woningzoekende nog wel tussen?
Dwangsommen van de IND
De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) kan het aantal asielverzoeken niet bijbenen. Omdat de dienst te laat beslist, moet ze steeds vaker een dwangsom betalen aan de asielzoeker. Dit kost miljoenen. In de uitzending reageren Rhodia Maas, directeur-Generaal van IND en Igna Oomen van de Vereniging Asieladvocaten en Juristen Nederland.
De 'big win' van 'daddy' Trump
Over de NAVO-top is al van alles gezegd en geschreven. Maar kloppen al die uitspraken wel? Pointer hield deze week een factcheckmarathon en onderzoekt of de NAVO oorlog gaat voeren in de ruimte, of Zelensky een corrupte miljardair is en of de hogere defensie-uitgaven ten koste gaan van de verzorgingsstaat. En wat is de kracht van Rutte? Die rekening moet houden met de belangen van 32 bondgenoten én Oekraïne, een land in oorlog, maar geen NAVO-lid.
Voorgaande uitzending 14 juni
Video niet beschikbaar
Pointer pop-up: Hoe Groningen beeft, scheurt en treurt
Live vanuit het Multifunctioneel Centrum Appingedam, Dijkstraat 77, inloop 13:30 uur. Met onder andere Nationaal coördinator Groningen Marieke Ferwerda (NCG), gedeputeerde Susan Top en Groninger Kamerlid Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA).
1. Acht weken deed de Pointer pop-up redactie onderzoek in Groningen naar de problemen in het aardbevingsgebied. Er is een grote operatie aan de gang om de huizen aardbevingsbestendig te maken. In de afgelopen weken heeft Pointer in 213 versterkingsdossiers fouten ontdekt. Het gaat om fouten in de rapporten die moeten bepalen of een huis veilig is of om onnavolgbare versterkingsbesluiten, maar ook om ernstige fouten in de uitvoering. Met wat voor problemen worden de bewoners geconfronteerd?
Lees ook: Wanhoop groot in aardbevingsgebied: fouten in zeker 213 versterkingsdossiers
2. De Nationaal coördinator Groningen (NCG) heeft de regie over de versterking van de huizen in het aardbevingsgebied. Er werken 1200 mensen, waaronder 140 projectmanagers. Pointer sprak met dertien oud-NCG medewerkers over de werkwijze binnen de NCG. Wat gaat er mis binnen deze organisatie en wat kan er verbeterd worden?
Lees ook: Achter de schermen bij Nationaal Coördinator Groningen: ‘Bewoners worden vermorzeld’
3. De aardbevingen, maar ook de trage afhandeling van de schade en het aardbeving bestendig maken van de woningen heeft grote impact op de bewoners. Vooral kinderen hebben te lijden onder stress, angst en onzekerheid. Wat betekent het om op te groeien in het aardbevingsgebied en hoe geef je jongeren meer regie? Met Elianne Zijlstra, universitair hoofddocent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen
Romy Misran, projectleider Jimmy’s.
Luister: Pointer pop-up: Groningse gezondheidsschade