Economie
KRO-NCRV

Geldt vroegpensioen straks nog? 'Weinig mensen maakten er gebruik van'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geldt vroegpensioen straks nog? 'Weinig mensen maakten er gebruik van'

Heb je een zwaar beroep en wil je eerder met pensioen? Vanaf 2025 is het nog maar de vraag of dat kan. De regeling geldt voor een groot aantal cao's, maar door een impasse tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties vallen wellicht mensen alsnog buiten de boot. Als het aan de vakbond CNV ligt dan loopt deze regeling wel langer door. Daarbij vinden ze het ook belangrijk dat mensen meer geld krijgen. Want veel mensen kunnen nu niet gebruikmaken van de regeling, omdat ze het financieel niet op kunnen brengen, legt Piet Fortuin, voorzitter vakbond CNV, uit bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Het moet mogelijk blijven om eerder te stoppen met werken'

Zware beroepen hebben vaak laag loon

Wanneer je met vervroegd pensioen gaat, draagt de werkgever 1200 euro bij en de rest moet je als werknemer uit je pensioenpot halen. Daarmee kun je dan het vervroegde pensioen betalen. Maar voor veel mensen is dat financieel niet haalbaar. En daarmee komen ze niet in aanmerking om vervroegd te stoppen met werken. "Maar we moet ons realiseren dat het zware werk zich met name aan de onderkant van de arbeidsmarkt bevindt", zegt Fortuin. Schoonmakers, mensen in de bouw, zij die juist het vervroegde pensioen hard kunnen gebruiken, kunnen er geen gebruik van maken.

Op dit moment maken er zo’n 14 duizend mensen gebruik van het vervroegde pensioen, maar volgens Fortuin is de potentiële groep velen malen groter.

Gezondheid

Dat er nu niet zoveel gebruik wordt gemaakt van de regeling heeft volgens Marike Knoef, hoogleraar economie in Leiden en pensioendeskundige, twee kanten. "Enerzijds lukt het ze dus blijkbaar toch wel om door te werken. Maar de andere kant is de vraag: als ze te lang doorgaan met dat zware werk, wat betekent dat voor de gezondheid van deze mensen?"

Duurzame inzetbaarheid

Volgens Knoef moet er vooral worden ingezet op duurzame inzetbaarheid. Daar is volgens haar nog veel te winnen. "Het is net zoals met pensioensparen. Het is iets wat we allemaal wel willen, maar toch moeilijk blijkt." Zo is dat volgens Knoef ook met duurzame inzetbaarheid. "We vinden dat allemaal heel belangrijk. We zien ook dat dat nodig is, maar het gaat niet vanzelf."

Wisselen van baan

Die duurzame inzetbaarheid was ook de achterliggende gedachte bij de invoering van de RVU, legt Knoef uit. Toen de AOW-leeftijd omhoog ging, is er voor de mensen met een zwaar beroep een regeling in het leven geroepen. "Toen is gezegd: om deze mensen tegemoet te komen, kunnen ze drie jaar eerder met pensioen. Dat is wel tijdelijk." Er werd gezegd dat het idee van tijdelijk was dat er in moest worden gezet op duurzame inzetbaarheid. "Mensen moeten langer door kùnnen werken door bijvoorbeeld van baan te wisselen."

Ploegendiensten

"Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen dat er een maximum zit aan hoeveel ploegendiensten iemand in zijn leven kan doen en dat eerder gekeken moet worden: hoe kunnen we iemand duurzaam inzetbaar houden?"

Personeelstekort

Dit is ook belangrijk voor de arbeidsmarkt, want het personeelstekort is er nog steeds. "Je ziet ook dat mensen zelf zien dat werk waardevol kan zijn: de sociale contacten die ze daarmee hebben, de activiteiten, het gevoel van waardevol zijn", zegt Knoef. "Maar dan moet dat werk wel mogelijk zijn voor mensen. Daarom toch die inzet op duurzame inzetbaarheid om dat ook mogelijk te kunnen maken."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie