Economie
KRO-NCRV

Econoom Edin Mujagic: Verlos Zuid-Europa van schulden

foto: Immo Wegmannfoto: Immo Wegmann
  1. Nieuwschevron right
  2. Econoom Edin Mujagic: Verlos Zuid-Europa van schulden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Vandaag is het de beurt aan de 'minister' van Financiën, hoofdeconoom Edin Mujagic.

Edin Mujagic vluchtte als kind in de jaren negentig voor de Balkenoorlog. Deze ervaring in het voormalig Joegoslavië heeft hem gevormd als mens en als econoom. Mujagic ziet veel overeenkomsten in de aanloop naar het uiteenvallen van Joegoslavië begin jaren negentig en de huidige economische situatie in Europa. "De oorlog begon bij economische ongelijkheid, die maar niet werd opgelost. De geldpersen werden aangezet en dat leverde alleen maar problemen op." Het legde zelfs de basis voor de burgeroorlog op de Balkan.

Stop de geldpersen van de ECB

Sinds 2008 is de Europese Centrale Bank alleen maar bezig met het pompen van geld in de Europese economie. Het eerste wat 'minister' Mujagic gaat doen, is zo snel mogelijk naar Frankfurt reizen om te zeggen dat zij moeten stoppen met het bijdrukken van geld. "Ik zou ze willen laten stoppen met het bijdrukken van geld. Dat is op den duur funest voor economische groei."

Volgens hem moeten we af van het aanwakkeren van de inflatie en de "schuldeneconomie". Door inflatie, geldontwaarding, wordt de gigantische schuldenberg van overheden en privépersonen weggevreten dus met andere woorden minder groot. Hij denkt dat het grote probleem van deze tactiek is, dat gewone mensen dat ook merken in hun portemonnee.

Door de inflatie heeft de "gewone" man minder geld om uit te geven, want inflatie zorgt ervoor dat de reële inkomen van mensen daalt. Met als gevolg grote groepen werkende armen die volgens hem bevattelijk zijn voor het spook van het populisme. "Mensen hebben donders goed door dat zij niet hebben geprofiteerd van de economische groei en zijn daar kwaad over: hoe complexer het probleem, hoe verleidelijker simpele oplossingen worden voor de gewone burger."

1971: los van de goudstandaard

Volgens minister Mujagic begon het leven op de pof (schuld) door overheden begin jaren '70. De loskoppeling van dollars van de goudstandaard, die Richard Nixon precies vijftig jaar geleden realiseerde, is volgens Edin Mujagic een ramp. "Hoe meer geld er is, hoe minder het waard is. De inflatie is enorm geweest sinds 1971'." Vooral de gewone man is daar de dupe van geworden - want minder geld in zijn of haar zak - met alle gevolgen van dien, aldus Mujagic.

1962: Het JFK-moment

Minister Mujagic is niet alleen voor het stoppen van de inflatie. Hij is ook van het investeren in onderwijs en het terugbrengen van de CO2-uitstoot. In 1962 zei John F. Kennedy, dat we aan het einde van dit decennium naar de maan zouden gaan. Meteen na die roemruchte toespraak van JFK is heel Amerika aan het werk gegaan om dat mogelijk te maken. En het lukte nog ook: in 1969 hadden ze iemand op de maan staan.

Een JFK-moment moet er ook komen voor de gigantische milieucrisis waarin we op dit moment zitten. "De technologie die we nu hebben kan daar niet voor zorgen. Maar als je een einddoel vaststelt, dan zullen mensen over de hele wereld aan het werk gaan om die technologie wel te gaan maken." Met deze nieuwe technologie in de hand zal een halt worden toegeroepen aan de vernietiging van onze aarde, denkt Mujagic.

Econoom Edin Mujagic: verlos Zuid-Europa van schulden

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie