Buitenland

Natascha van Weezel: leiderschapsstijl Merkel nodig in Nederland

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natascha van Weezel: leiderschapsstijl Merkel nodig in Nederland

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Vrijdag was het de beurt aan journalist en publicist Natascha van Weezel. Een half uur lang was zij minister van Buitenlandse Zaken in 1 op 1.

Af en toe ziet ze hem nog op een wolkje zitten. Natascha van Weezel verloor haar vader Max van Weezel ruim twee jaar geleden aan alvleesklierkanker, maar dat betekent niet dat ze nooit meer met de bekende parlementaire journalist praat. "Ik ben niet religieus, maar bij grote en kleine dilemma's in het leven kijk ik soms naar buiten. Dan zie ik mijn vader op een wolkje zitten en vraag ik hem om advies. Echt antwoord krijg ik natuurlijk nooit, maar doordat ik eigenlijk al weet wat hij zou zeggen, voelt dat wel zo."

Afghanistan

Het is niet uit te sluiten dat Van Weezel tijdens de uitzending van 1 op 1 af en toe naar het wolkje heeft gekeken, want als minister van Buitenlandse Zaken kreeg ze een ingewikkelde portefeuille op haar bordje. De situatie in Afghanistan kon vanaf de eerste minuut van haar ministerschap op aandacht rekenen. "Ik zou alle Afghanen die in het verleden voor de Nederlandse overheid hebben gewerkt een visum geven. In Duitsland is die beweging al gaande, maar in Nederland moet alles eerst weer eindeloos worden onderzocht", verzucht ze. "En dat terwijl die mensen nú gevaar lopen. Voor je het weet hebben de Taliban de vliegvelden in handen en kunnen ze helemaal niet meer vluchten."

Moreel leiderschap

De buitenlandpolitiek van Duitsland zou volgens Van Weezel sowieso een voorbeeld voor Nederland moeten zijn. "De Duitsers zijn zo doordrongen van de fouten in hun verleden, dat ze nu moreel leiderschap durven te tonen." Vader Max van Weezel noemde Duitsland zelfs zijn 'beloofde land'. 'Doordat Duitsers zich zo bewust zijn van het verleden, voel je je er met een joodse achtergrond heel veilig", legt Van Weezel uit.

Duitsland als gidsland

Moreel leiderschap met Duitsland als gidsland, dat zou dus het streven van 'minister' Van Weezel zijn. "Angela Merkel is enorm duidelijk", stelt de Parool-columnist. "Ze legt duidelijk uit waar ze naartoe wil en waarom dat volgens haar het juiste pad is. Dat hebben we nodig."

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie