Buitenland
KRO-NCRV

Maarten van Rossem: 'Prima idee geweest om Afghanistan te verlaten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maarten van Rossem: 'Prima idee geweest om Afghanistan te verlaten'

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Historicus en opiniemaker Maarten van Rossem zou als minister van Defensie veel veranderen, maar over één ding is hij het met het huidige beleid eens. "Het is een prima idee geweest om Afghanistan te verlaten", zegt hij bij 1 op 1.


Van Rossem noemt de missie een interventie die "klauwen met geld heeft gekost". En het heeft niets opgeleverd. Dan moet je je conclusies trekken."

Halfgare operatie

Van Rossem is goed voorbereid op zijn missie als kersverse minister van Defensie, want hij was begin jaren '70 vijf maanden in dienst. "Je bed op een bepaalde manier opmaken, je onderbroeken verplicht opvouwen door middel van de gewenste methode. Het sloeg helemaal nergens op. Nooit ben ik betrokken geweest bij zo'n halfgare operatie als het leger."

NAVO-norm

Als het aan Van Rossem ligt komt er in ieder geval niet zomaar geld bij op de begroting van Defensie. Sterker nog, Nederland hoeft zich niet te houden aan de NAVO-norm, die stelt dat twee procent van het bruto nationaal product aan defensie-uitgaven moet worden besteed. "Nederland heeft zich volkomen terecht niet aan de NAVO-norm gehouden. Je moet pas twee procent van je BNP uitgeven als je zeker weet dat dat zinnig is."

Koude Oorlog-mentaliteit

Op dit moment betwijfelt hij dat. Het Nederlandse leger staat volgens hem volkomen onterecht in "standje Koude Oorlog." We zullen een keer af moeten van die Koude Oorlog-mentaliteit. Dat de Russen elk moment via Oldenzaal ons land zullen binnenvallen, dat gaat echt niet meer gebeuren. Voordat we gaan investeren moeten we eerst een idee hebben hoe ons veiligheidsbeleid eruit moet gaan zien."

Nederland moet zich veel meer gaan richten op Europa en niet meer blind achter de Verenigde Staten aanhollen, aldus 'minister' Van Rossem. "We kunnen namelijk niet meer op Amerika rekenen. Het politieke systeem is daar compleet instabiel geworden."

Daarnaast is de fixatie van de Verenigde Staten op China gevaarlijk. "Amerika en China voeren elkaar voortdurend op als vijand. Europa moet daar op geen enkele manier in meegaan." Er moet met andere woorden veel meer werk gemaakt worden van een Europees leger.

Frankrijk

Frankrijk zou in de vorming van dat leger een centrale rol moeten krijgen volgens de historicus. "Dan hebben zij ook iets lolligs te doen en ze hebben bovendien een efficiënt leger", stelt Van Rossem. Bij dit Europese leger is er echter geen ruimte voor hele buitenissige buitenlandse missies in den vreemde, die hebben volgens Van Rossem sowieso tot niets geleid.

Af van de JSF

Het Nederlandse leger moet ook niet alles meer willen doen. Een klein en gespecialiseerd leger onder Europese vlag. We zouden afspraken moeten maken met onze Europese partners wie doet wat. In dit leger is dan ook geen plaats meer voor de JSF. "Ik zou direct van de JSF af willen. We hebben ontzettend veel geld besteed aan een toestel dat we niet nodig hebben. Het Nederlandse leger zou bijvoorbeeld heel goed mijnen op zee kunnen gaan vegen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie