Achtergrond
KRO-NCRV

Onderwijs-innovator Sjef Drummen: 'Schaf het eindexamen en de leerniveaus af'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderwijs-innovator Sjef Drummen: 'Schaf het eindexamen en de leerniveaus af'

Twee weken lang stelt 1 op 1-presentator Frénk van der Linden een fictief kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Woensdag is het de beurt aan onderwijs-innovator Sjef Drummen.

Youssef

Wéér was Youssef zijn tekenspullen vergeten. In het lokaal van docent handarbeid Sjef Drummen had het twaalfjarige jochie tot dusver louter onrust veroorzaakt. "Youssef", verzuchtte Drummen na het zoveelste incident, "waarom hebben jouw ouders je eigenlijk niet verzopen bij je geboorte? Omdat wij moslims niet gedoopt worden", luidde het antwoord.

Een paar decennia later blikt Drummen terug op het incident. "Vanaf dat moment wist ik dat het goed zou komen met Youssef. Als je mij zo ad rem van tafel kan lullen, moet je wel briljant zijn. Inmiddels heeft hij drie restaurants onder zijn hoede en zes nullen op de bank", zegt Drummen.

'Ons systeem kweekt narcisten'

Het is een van de vele voorbeelden die Drummen tot de overtuiging bracht dat er iets goed mis is met het Nederlandse onderwijssyteem. "Ons systeem kweekt narcistjes die alleen maar voor zichzelf leren, om maar achten en negens te halen."

Drummen besloot er iets aan te doen. Hij ontwierp het Agora-onderwijs, dat leerlingen zo vrij mogelijk laat en door de Britse krant The Guardian werd omschreven als "een van de meest briljante ideeën om de wereld opnieuw in te richten."

De Agora school kent geen vakken. "Leren gaat bij ons vanuit intrinsieke motivatie", vertelt Drummen. "Als een leerling architect wil worden, komt hij er vanzelf achter dat wiskunde en natuurkunde best handig zijn om te volgen. Samen met de leerling gaan we vervolgens op zoek naar experts die hem of haar verder kunnen helpen."

Geen eindexamen meer

Als Minister voor Onderwijs zou de goedlachse Limburger het eindexamen en de verschillende leerniveaus afschaffen. "Er bestaat geen standaardrecept voor de ontwikkeling van een kind", meent hij. "Zelfs een eeneiige tweeling kan nog verschillende leerroutes hebben. Daarom moet er maatwerk geleverd worden. Daar passen vmbo, havo en vwo niet bij, evenals het centraal eindexamen."

Onder 'minister' Drummen zouden de Agora scholen niet direct het hele land overnemen. "Ik zou pleiten voor 36 pilotscholen, drie in iedere provincie. We laten die tien jaar wetenschappelijk volgen en vergelijken de resultaten vervolgens met die van het reguliere onderwijs."

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Ster advertentie
Ster advertentie