Economie
KRO-NCRV

Welke belangen spelen er bij nieuws over de huizenmarkt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke belangen spelen er bij nieuws over de huizenmarkt?

"Mensen worden door de berichtgeving over de woningmarkt onder druk gezet want 'die prijsstijging komt er misschien weer'. Als iedereen wordt gek gemaakt met: 'Het wordt alleen maar duurder en je mist de boot', dan zijn mensen bereid om meer risico’s te nemen en misschien wel te veel risico’s te nemen", zegt Jasper Du Pont van het Twitteraccount @Woningnieuws bij Spraakmakers.

De woningmarkt werd opgeschrikt door een ongekende prijsdaling van 5,8 procent in het laatste kwartaal. En dat terwijl de laatste jaren geen dak hoog genoeg leek voor prijzenrecords om doorheen te knallen. Uit verbazing over berichtgeving over de woningmarkt, begon voormalig Follow the Money-researcher Jasper du Pont het Twitteraccount @Woningnieuws, waarbij hij al het woningmarktnieuws nauwlettend in de gaten houdt.

Du Pont stelt dat eerdere huizencrises anders verliepen dan de huidige. Het begon volgens hem met "dat er meestal eerst minder huizen verkocht worden. Dat duurt dan een tijdje, waarna er meer te koop komt staan en dan zakken de prijzen pas." Volgens hem is de situatie nu anders omdat de daling veel sneller inzette.

Onverantwoorde uitspraak Peter Boelhouwer

TU Delf-hoogleraar Peter Boelhouwer stelde deze week in het AD dat hij een stabilisatie van de woningmarkt voorziet of zelfs prijsstijgingen, als de oorlog in Oekraïne tot rust komt en de inflatie weer wat onder controle is. Du Pont noemt deze uitspraak "een beetje onverantwoord".

Oplopende inflatie en hypotheekrente zijn volgens Du Pont niet de enige reden waarom mensen momenteel minder uitgeven aan een huis. "Huizenprijzen komen tot stand door wat we kunnen lenen, wat we mogen lenen, maar ook wat we willen lenen. Als iedereen wordt gek gemaakt met: 'Het wordt alleen maar duurder en je mist de boot', dan zijn mensen bereid om meer risico’s te nemen en misschien wel te veel risico’s te nemen. Als wij verwachten dat prijzen dalen, dan willen we ook minder lenen.

'Veel belangen goed vertegenwoordigd in de media'

Du Pont is kritisch is over de berichtgeving over de woningmarkt. Hij stelt dat veel belangen goed vertegenwoordigd zijn in de media. “Zoals de Vereniging Eigen huis, De Woonbond (voor de huurders) de banken en de hypotheekbranche. Zij hebben allemaal een belang om deze markt draaiende te houden. Maar wie er niet aan tafel zit, is de starter en de toekomstige starter." Du Pont vindt dat genoemde partijen vooral praten over stabilisatie, herstel en prijsstijgingen, maar nooit over verdere prijsdalingen. Hij denkt dat veel partijen zich bij over prijsdalingen op de vlakte houden om geen doemscenario’s de wereld in te helpen."

Du Pont vindt dat de onderhandelingspositie voor kopers op dit moment beter wordt. "Er staat zo’n 80 procent meer te koop op Funda dan in januari. Ook beleggers lijken een stapje terug te doen. Dus als starter heb je niet per se zoveel haast meer nodig. Er is ruim meer te kiezen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie