Economie
KRO-NCRV

Vereniging Eigen Huis met jongeren op de barricaden: 'Starters woningmarkt vergeten doelgroep'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vereniging Eigen Huis met jongeren op de barricaden: 'Starters woningmarkt vergeten doelgroep'

Het is vrijwel onmogelijk: als starter een huis kopen. Een campagne van Vereniging Eigen Huis op Lowlands wil jongeren verenigingen. Samen een vuist maken richting Den Haag kan verandering brengen, zegt directeur Karsten Klein bij Spraakmakers.

"Het neemt je hele leven over", zegt Folkert Coehoorn over zijn zoektocht naar een huis. Hij maakte hierover een podcast. "Het eerste dat je doet als je wakker wordt is je telefoon checken. Staat er een nieuw huis op Funda? Dat is een weekje erg leuk. Maar daarna begint het vervelend te worden als je afgewezen wordt of er niks tussen zit."

"Geen eigen woning hebben of er zo laat aan beginnen heeft enorm grote consequenties voor de rest van je leven", zegt Klein. Het is geen keuze, het is gewoon erg moeilijk. "Een gemiddelde woning kost al gauw boven de vier ton. Heel veel starters kunnen dat helemaal niet betalen. Daar heb je het eerste probleem te pakken."

Grote campagne

Hij heeft het idee dat starters een "vergeten doelgroep" zijn in Den Haag. Hoog tijd dus dat ze zich laten horen. "Dan is het belangrijk dat je je verenigt en dit probleem zo manifest maakt dat de politiek er niet onderuit kan om er iets aan te doen."

Quote

Jongeren moeten woning afdwingen

Op Lowlands lanceert de vereniging een grote campagne. Voor het festival is bewust gekozen, vertelt Klein. Er is ruimte om maatschappelijke problemen aan de orde te stellen. Én, belangrijk: er komen veel jongeren. Hen verenigingen is nu prioriteit, want Den Haag zet momenteel belangrijke stappen, ziet hij. De minister van wonen is terug en dat het aantal te bouwen woningen omhoog moet, dat staat op de politieke agenda.

Flinke dosis geluk

Het verenigingen van mensen werkt, is zijn ervaring. "Wij hebben 800 duizend leden, daarmee is al aangetoond dat mensen samen sterk kunnen staan." Zo moeten ook jongeren hun geluid laten horen, onderstreept hij. "Ze moeten het eigenlijk kunnen afdwingen: wij hebben recht op een woning. De overheid moet daarvoor zorgen. Dat staat in de grondwet."

En Coehoorn? Die heeft inmiddels een huis gevonden. Maar dat kwam vooral, zegt hij, door een flinke dosis geluk.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie