Cultuur & Media
KRO-NCRV

Een treurtrip naar de lelijkste plekken van Nederland

foto: Spraakmakersfoto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. Een treurtrip naar de lelijkste plekken van Nederland

Een leegstaand pand, beton, en het liefst een canta om het beeld compleet te maken. Treurjournalist Mark van Wonderen zoekt de meest treurige plekken van Nederland op. "Heel Nederland is aangeharkt, iedere vierkante meter heeft een bestemmingsplan. Dat er plekken zijn die zich daar niets van aantrekken, dat moeten we koesteren."

Eerder zette Van Wonderen al alle Chinese restaurants op de foto, maar voor zijn nieuwe reisgids is het de beurt aan treurspots. "Een treurtrip is een trip naar een plek waar allerlei treurparels aaneengeregen worden."

Vaak zijn dat leegstaande panden, of plekken die teloorgaan. "Maar nieuwbouw kan ook heel treurig zijn." Samen met verslaggever Maarten Bleumers ging Van Wonderen naar een treurpareltje, het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord:

Mark van Wonderen en Maarten Bleumers bij 'treurplek' het Buikslotermeerplein

Video niet beschikbaar

Van Wonderen zoekt de kant op van Nederland die niet zo mooi is. "Dit is een rijk land, het gaat goed en mensen kennen de mooie plekken." Toch zijn de treurplekken het 'echte Nederland'. "Plekken die lopen weg te kwijnen."

Mark van Wonderen over zijn boek vol treurtrips

Ster advertentie
Ster advertentie