Cultuur & Media

Jandino: 'Succes en falen zijn onderdeel van het leven'
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jandino: 'Succes en falen zijn onderdeel van het leven'

De Dino Show, FC Kip en Bon Bini Holland. Jandino Asporaat is een van de populairste comedians van het land. Vanaf vanavond mag hij zich ook gastcurator op het Nederlands Film Festival noemen. In De Nieuws BV vertelt hij over zijn favoriete films, het omgaan met roem en het luisteren naar zijn fans.

Tijdens het samenstellen van zijn favoriete films leerde Jandino zichzelf kennen. "Ik leerde onwijs veel van mezelf, de films die je aanspreken zeggen heel veel over je karakter. Bij mij is het niet altijd lachen, gieren, brullen. Als mensen mij leren kennen, denken ze: 'Jezus wat ben jij een andere gast'. Als ik op tv of de radio ben zie je het hele drukke mannetje, maar ik kan ook best stil zijn."

Roem en rijkdom

De documentaire Devil's Pie over superster D'Angelo is een van de films die Jandino heeft uitgekozen voor zijn filmavond. "De docu heeft veel indruk op mij gemaakt. Het gaat over het zoeken naar een nieuwe balans in het leven. Zijn hele leven was een oorlog met roem en rijkdom. Daarnaast is zijn talent zijn grootste vijand en moet hij telkens omgaan met de torenhoge verwachtingen van het publiek."

Quote

Roem is super vergankelijk

Jandino Asporaat

Jandino herkent zichzelf op een gegeven moment in D'Angelo. "Ik ben het liefst ook achter de schermen te vinden. Tweeënhalf jaar geleden had ik een contract voor vier jaar kunnen tekenen en tonnen per jaar kunnen verdienen. Toch koos ik ervoor om een contract met mezelf af te sluiten. Ik wil veel minder per maand verdienen, en al het geld wat ik meer verdien moet mij ook echt gelukkig maken.

Roem is super vergankelijk en het niet leuke aan bekend zijn, is het bekend zijn. Aan de andere kant blijft het gesprekje met een fan in de supermarkt ook fantastisch."

Loslaten

Jandino is nu bezig met het boek Dromen met je ogen open. "Het gaat over het opgroeien in Curaçao en het gevecht met wie ik nu ben. Succes en falen zijn onderdeel van het leven, beide zijn niet permanent. In de zoektocht naar geluk moet je dingen loslaten. Ik was zelf altijd bezig met anderen, maar dat deed ik alleen maar omdat mijn eigen leven niet oké was."

Luisteren naar elkaar is volgens Jandino het geheim. "Ik had lange tijd niet meer met mijn vader gesproken, maar door mijn zoontje ben ik naar hem gaan luisteren. Ik heb mijn vader niet alles vergeven, maar begrijp zijn acties wel meer. Soms is het best wel persoonlijk en eng om deze verhalen met het publiek te delen, maar misschien kan ik iemand met mijn verhaal helpen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie