Naar homepage
Cultuur & Media

Art Rooijakkers wil weten: 'hoe verloopt de eeuw van mijn dochters?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Art Rooijakkers wil weten: 'hoe verloopt de eeuw van mijn dochters?'

Gaan mijn dochters nog leren schrijven? Wat gaan ze merken van de klimaatverandering en gaan ze tijdens hun leven nog een pandemie meemaken? Televisiepresentator Art Rooijakkers is vader van een tweeling van drie jaar. Voor hen schreef hij het boek De eeuw van mijn dochters.

"Ik was naar een heleboel dingen benieuwd. Ik stel in elk hoofdstuk een heel concrete vraag. Het begon ooit als column in Het Parool waarin ik elke week een vraag stelde. Die vragen zijn later voor het boek uitgebreid. Maar het hield maar niet op, er waren zoveel vragen voor de toekomst."

"Het is geen voorspellend boek, maar een boek waarin we de lijnen uit het verleden proberen doortrekken naar de toekomst", legt Rooijakkers uit in NOS Met het Oog op Morgen.

Hoe gaan ze de eeuw doorbrengen zonder mij?

Volgens Rooijakkers heeft het boek wel wat te maken met het feit dat hij pas op latere leeftijd vader werd: "Ik was al de veertig voorbij toen ik vader werd dus statistisch gezien is de kans nogal groot dat mijn dochters veel jaren in deze eeuw gaan doorbrengen zonder mij. Ik denk dat dat ook iets is waardoor ik benieuwd ben naar wat ze allemaal mee gaan maken en wat op hun pad komt als ik er niet meer ben."

"Ik wilde in zekere zin voor ze uitlopen", vervolgt hij. "De toekomst voorspellen is moeilijk, maar door met wetenschappers en deskundigen te praten, kon ik toch iets van grip op de toekomst krijgen en op de eeuw waarin mijn dochters zullen leven."

Pandemie

Het boek was al vergevorderd toen de coronacrisis uitbrak. Rooijakkers moest zijn plannen omgooien: "Ik geraakte wel van slag. Dit is een boek waarin ik de toekomst in kaart wil brengen, maar zeker in die eerste intelligente lockdown was er enkel het hier en nu. Het voelde wat decadent om in die periode na te denken of mijn dochters later aan de plastische chirurgie zullen gaan beginnen, terwijl we midden in een pandemie zaten."

"De vorige grote ontwrichtende pandemie was 100 jaar geleden, de Spaanse griep. Ik heb met virologen gesproken en de conclusie is dat dat niet nog 100 jaar gaat duren. Het feit dat we met zoveel meer mensen zijn de volgende eeuw, zorgt ervoor dat dat veel sneller in hun leven weer zal gebeuren."

Toch ziet hij de toekomst van zijn kinderen vooral zónder het coronavirus: "Ik heb wel een poosje met de idee gespeeld om het hele boek aan corona op te hangen. De mensen van de uitgeverij zeiden toen 'in hoeverre zal corona deze hele eeuw beïnvloeden'. Dat is maar de vraag. Ik ben in de jaren negentig van de vorige eeuw groot geworden, het was niet zo dat de Spaanse Griep op mijn leven een invloed had. We kunnen het ons nu waarschijnlijk niet voorstellen, maar dit zal voorbij gaan."

9/11

Rooijakkers maakt in het boek ook de vergelijking met de aanslagen in New York: "Ik heb 9/11 meegemaakt, betekent dat dat ons leven is veranderd? Ik werkte toen bij de actualiteitenrubriek Nova en wij dachten dat dit iets ging inluiden waarvan we niet wisten wat het ging veranderen. Naast al het leed dat daarbij hoorde, is voor mij toch de nasleep van 9/11 dat ik geen plastic waterflesje mag meenemen in het vliegtuig. Wat de blijvende effecten van de pandemie gaan zijn op mijn dochters? Ik denk dat dat een tijdelijk fenomeen gaat zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie