Cultuur & Media
NOS

Mark van Dijk vertaalde in zijn vrije tijd Dickens' kerstverhalen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mark van Dijk vertaalde in zijn vrije tijd Dickens' kerstverhalen

Het begon met zijn voorliefde voor A Christmas Carol, het beroemde boek van Charles Dickens. Mark van Dijk wilde een nieuwe Nederlandse vertaling. Uiteindelijk vertaalde hij ook de andere vier kerstverhalen van Dickens. "De eerste duurde een jaartje, dus ik dacht in vijf jaar klaar te zijn. Dat werden er acht", zegt hij in Met het Oog op Morgen.

In het dagelijks leven werkt Mark als metaalbewerker. "Dat blijf ik ook doen. Als hoofdkostwinnaar wil ik een vast inkomen garanderen en dat gaat beter in deze industrie dan als vertaler en schrijver."

Maar dat bracht ook wat uitdagingen mee, want doordeweeks werkt hij full-time. "Daarom stond ik iedere ochtend om vijf uur op. Dan kon ik voor mijn werk nog een aantal uur vertalen of schrijven. Ook in het weekend schreef ik nog."

Ouderwets

De laatste Nederlandse vertaling kwam uit de jaren '60. Te lang geleden, vindt Van Dijk. "Het is een hele mooie vertaling, maar wel een beetje stoffig. Met oud taalgebruik en ellenlange zinnen van soms wel dertig regels. Dat vond ik zonde."

Het vertalen werd een passie. "Dan begon ik met een letterlijke vertaling. En daarna ga ik nog een keer luisteren. Zinnen makkelijker maken, duidelijkere woorden, zodat het beter leesbaar wordt."

Zelf uitgeven

Nu het project klaar is, moesten de boeken ook nog verspreid worden. "Ik heb met een aantal andere schrijvers een coöperatieve uitgeverij geopend. En nu zijn de vertalingen overal in Nederland te kopen."

Hoewel Mark voorlopig niet zal stoppen met zijn dagelijkse werk, lonkt het schrijven ook. En natuurlijk, het voorlezen uit eigen werk aan zijn dochtertjes. "Al doe ik het dan wel in één avond, en ga ik wat losser met de tekst om. Dan kan het wel een paar keer per jaar gelezen worden."

OOG Dickens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie