Cultuur & Media
BNNVARA

Freek van Duin: 'Ik heb het boek met mijn ogen geschreven'

foto: Tim Knolfoto: Tim Knol
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek van Duin: 'Ik heb het boek met mijn ogen geschreven'

Freek van Duin is 29 jaar en heeft de ziekte van Duchenne. Van Duin is óók de schrijver van het kinderboek Ziep Rolstoel Toverpaard. Een boek over een jongen in een rolstoel die allerlei magische avonturen beleefd. Tim Knol schreef een soundtrack bij dit boek en de zanger gaat het boek uitgeven. Beide vertellen hierover in de Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Van Duin wilde graag een boek schrijven over een jongen in een rolstoel. Hierover zegt hij het volgende: "Ik merkte dat het in de winkels totaal ontbreekt aan jongens in een rolstoel die de hoofdrol kunnen spelen. Maar die hele groep is er wel. Dan kom je erachter dat het in boeken die groep is die ontbreekt. En zo kom je op het idee van een kinderboek."

Technieken

"Lichamelijk kan ik niks, ik kan alleen twee vingers bewegen," vertelt Van Duin. "Maar ik kan schrijven, politiek volgen, boeken lezen, ik ga naar theaters en naar de bioscoop. Dat is allemaal mogelijk door alle technieken die er zijn."

Van Duin: "Ik heb het boek getypt met een sensor op mijn computer, die ik met mijn ogen bedien. Ik typ dus met mijn ogen. Zo heb ik mijn schrijfproces gecreëerd. Ik ben er anderhalf jaar mee bezig geweest. Dat is toch wel vrij lang voor een kinderboek van 25 pagina's."

Soundtrack

Knol: "Ik kreeg in januari een bericht van Freek met de vraag of ik een soundtrack bij zijn boek wilde schrijven. Dat leek mij wel interessant. Een soundtrack bij een boek hoor je niet vaak. Toen hadden we afgesproken in de studio en was het meteen duidelijk: dit gaan we gewoon doen. Ik ben zo blij dat het is gelukt. Het is waanzinnig."

Quote

Ik heb er heel veel bewondering voor

Tim Knol

"Ik heb tegen Freek gezegd dat hij gewoon een schrijver is, en dat ik hem net zo behandel als elke andere muzikant of schrijver," vertelt Knol over Van Duin. "Freek heeft een hele goede fantasie en die fantasieën kan hij opschrijven. Het is een zeer getalenteerde man. Het is een hele harde werker en hij haalt er alles uit, ik heb er heel veel bewondering voor." Van Duin reageert: "Het is voor mij een fantastische eer dat creatieve mensen zoals Tim mij zien en dwars door mijn ziekte heen kijken. Dat is zo'n goed gevoel."

Sociaal isolement

Van Duin: "Op het moment zitten we in een tijdperk waar iedereen het wel moeilijker heeft. Ik ben heel erg blij dat ik het schrijven van dit boek als uitlaatklep heb in de coronatijd. Ik zit namelijk sinds maart al in een sociaal isolement, want ik kan geen kant op door corona. Het is voor mij enorm fijn om iets te hebben waardoor ik niet met corona bezig hoef te zijn."

Knol:" Ik vind het moeilijk om het zo van dichtbij mee te maken. Om Freek zo in een isolement te zien. Ook helemaal met dit boek, het liefste wil hij hier ook aan tafel zitten. Het doet mij echt wat dat hij geen kant op kan. Dat vind ik heel erg."

Tot slot speelt Knol de soundtrack bij het boek: "Ziep Rolstoel Toverpaard". Hiervoor heeft hij citaten uit het boek gebruikt om het verhaal te vertellen.

Kinderboek 'Ziep Rolstoel Toverpaard'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie