Cultuur & Media
NOS

Disa Jironet: 'Empathie is zo belangrijk in een rechtszaak, ook voor de dader'

foto: Ambos/Anthosfoto: Ambos/Anthos
  1. Nieuwschevron right
  2. Disa Jironet: 'Empathie is zo belangrijk in een rechtszaak, ook voor de dader'

Bij een strafzaak en de vraag 'voor wie voel je empathie' denken veel mensen aan de slachtoffers en nabestaanden. Maar officier van justitie Disa Jironet pleit ook voor empathie voor daders in haar boek Misdaad en mededogen. In NOS Met het Oog op Morgen legt ze uit waarom.

Video niet beschikbaar

"Ik probeer geen verschil te maken tussen mij en de ander," legt ze uit. "Dat is de basis van het soefisme: een manier om naar de wereld te kijken. Ja, ik heb mijn toga aan, maar ik probeer mezelf zowel in de situatie van het slachtoffer als de dader te plaatsen."

Dat het soms moeilijk is, maakt het niet onmogelijk voor Jironet. "Er zit een enorm potentieel in mensen, ook in degenen die een misdrijf hebben gepleegd. Maar dat kun je alleen eruit halen als je luistert. Daar is nu nog te weinig aandacht voor."

Woede en angst

Zelf brengt Jironet het al een tijdje in de praktijk. Zo was ze als officier van justitie in een rechtszaal waar een verdachte vrij agressief en woedend reageerde op vragen van de rechtbank. "De rechter ging daar ook in mee en de ondervraging werd vrij hard. Het bewijs lag er, dus er werd doorgeduwd: beken het nou gewoon."

De officier van justitie was goed voorbereid en had van tevoren al gesproken met een reclasseringsambtenaar van de man. "Die gaf juist aan dat hij onder de indruk was van hem. En dat hij goed werk leverde. Toen ik de man daarmee confronteerde in de rechtszaal werd hij een stuk opgewekter en kon het een open gesprek worden. Dat was anders niet gelukt."

Toch betekent dat niet dat Jironet in iedere situatie het mededogen kan opbrengen. "Maar juist in die situaties, waar woede en angst de overhand nemen, blijft het belangrijk om niet iedereen over één kam te scheren."

mededogen in strafrecht boek oog

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie