Cultuur & Media
NOS

Welk boek wint vanavond de Brusseprijs? Dit zijn de kanshebbers

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Welk boek wint vanavond de Brusseprijs? Dit zijn de kanshebbers

Een bijzondere uitzending vanavond van NOS Met het Oog op Morgen. In een live-uitzending vanuit Amsterdam wordt de winnaar bekendgemaakt van de Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek.

De volgende vijf boeken dingen mee naar de prijs.

foto: NPO Radio 1

1. Sywerts miljoenen - De jacht op het mondkapjesgoud

Dit boek van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen is het resultaat van maandenlang onderzoek naar de mondkapjesaffaire. De twee bestudeerden talloze documenten en spraken vele tientallen insiders. "Echt klassieke onderzoeksjournalistiek is dat", zei juryvoorzitter Hasna El Maroudi eerder in Met het Oog op Morgen. "Alles wat we nu weten over de affaire, hadden we niet geweten als zij dat onderzoek niet hadden gedaan."

2. Ontaard land

Ontaard land draait om de Groninger gaswinning. Schrijver Ineke Noordhoff vertelt het verhaal van Henk Tienkamp, die een huis kocht in Groningen en te maken krijgt met ‘aardbevingsbureaucratie’. "Het boek laat zien dat regionale journalistiek ook heel belangrijk is", aldus El Maroudi. "Je moet echt met je poten in de klei staan om dit soort verhalen te kunnen vertellen."

3. Rotterdam - Een ode aan inefficiëntie

Schrijver Arjen van Veelen beschrijft in Rotterdam - Een ode aan inefficiëntie wat hij aantrof in Rotterdam, toen hij na twintig jaar weer terugkwam in de havenstad. Volgens de juryvoorzitter heeft Van Veelen het boek geschreven op een "Brusse-manier". "Hij houdt de maatschappij een spiegel voor, maar ook zichzelf. Zijn eigen zienswijze op de wereld bevraagt hij de hele tijd. Dat is erg knap en kwetsbaar."

4. De Indische Doofpot

Journalist Maurice Swirc verdiepte zich voor De Indische Doofpot in oorlogsmisdaden die Nederlandse soldaten na de Tweede Wereldoorlog pleegden in toenmalig Nederlands-Indië. Swirc beschrijft hoe deze misdaden door de overheid in de doofpot werden gestopt. "Daarmee geeft hij weer dat alles wat we dachten te weten, toch anders zit. Dat doet hij ontzettend uitputtend en gedetailleerd", zegt El Maroudi.

5. Etty Hillesum - Het verhaal van haar leven

Dit boek van Judith Koelemijer beschrijft het leven van de Joodse Etty Hillesum, die tijdens de Holocaust een dagboek bijhield dat later miljoenen keren gelezen zou worden. Koelemeijer dook dieper in het leven van Hillesum en schrijft onder meer over haar studentenjaren en haar keuze om niet onder te duiken. El Maroudi: "Het boek is prachtig en je kruipt zo dicht op de huid van Etty".

De Brusseprijs bestaat sinds 2006 en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar journalist M.J. Brusse, die tientallen jaren reportages en feuilletons schreef, onder meer voor de Nieuwe Rotterdamse Courant. Later deze maand is de 150e geboortedag van Brusse.

Ster advertentie
Ster advertentie