Cultuur & Media

Weer een weekend regen. Maar dat is helemaal niet erg met deze fijne boeken

foto: Pieter van der Wielen en Mieke van der Weijfoto: Pieter van der Wielen en Mieke van der Weij
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer een weekend regen. Maar dat is helemaal niet erg met deze fijne boeken

[NTR] Mieke van der Weij (Nieuwsweekend – Omroep MAX) en Pieter van der Wielen (Nooit Meer Slapen - VPRO) zijn fervent lezers. In een nieuwe aflevering van de NPO Radio 1 Boekenpodcast vertellen zij enthousiast over nieuwe aanraders in boekenland.

Quote

Het is een mooi verhaal over opgroeien, dat ik herkende en geloofde

Pieter van de Wielen

Pieter van der Wielen begint met Pels, van Jeroen Siebelink. "Je merkt wel dat Siebelink een journalist is, want hij heeft echt onderzoek gedaan en is overal geweest. Dat merk je aan de manier waarop hij de wereld van de pelsfokkerij beschrijft. Dat is heel omstreden, dat zijn die nertsjes die in te kleine kooitjes worden gehouden. Dat moeten uiteindelijk bontkraagjes worden."

"Hij beschrijft een pelsfokker, maar vooral de zoon. Het boek gaat over opgroeien, kattenkwaad, je weg vinden in het leven, puberen en adolescent zijn. Uiteindelijk gaat het niet over de pelsfokkerij, maar over een vader zoon conflict. Een vader en een zoon die moeten kiezen aan wiens kant ze eigenlijk staan."

Quote

Ik lees Maarten 't Hart gewoon heel graag.

Mieke van der Weij

"Ik lees Maarten 't Hart gewoon heel graag. Ik hou van zijn boeken", begint Mieke van der Weij. Het verklaart haar keuze voor zijn nieuwe roman De Nachtstemmer. "Maarten 't Hart is weer helemaal terug met dit boek. Het is ontzettend geestig, het gaat over een orgelstemmer."

De schrijver laat geen mogelijkheid onbenut de Bijbel belachelijk te maken door alle inconsequenties te beschrijven. Mieke: "Het wil zijn afvalligheid etaleren. Maarten heeft enorm de neiging zich tegen het geloof af te zetten."

Benieuwd wat de presentatoren over de andere boeken vertellen? Luister hier de podcast.

In aflevering 11 komen de volgende boeken aan bod:

* De Nachtstemmer, van Maarten ‘t Hart

* Pels, van Jeroen Siebelink

* De oude vrouw en de katten, van J.M. Coetzee

* Volt, van Roderik Six

* De jonge Rembrandt, van Onno Blom

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie