Cultuur & Media
KRO-NCRV

Steeds vaker prominente rol voor Nederlandse artiesten op Lowlands: 'Ze grijpen hun kans'

foto: Spraakmakers
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds vaker prominente rol voor Nederlandse artiesten op Lowlands: 'Ze grijpen hun kans'

Midden in de festivalzomer gaat dit weekend een belangrijk Nederlands festival van start: Lowlands. Het is 't meest in het oog springende festival van het land, meent muziekjournalist Atze de Vrieze. "Het is bij wijze van spreken heilig. Sommige vriendengroepen hebben het standaard in de agenda staan, al 20 jaar." En waar je in het blokkenschema staat, dat kan nogal wat uitmaken.

Het festival haalt al jaren grote internationale bands naar Flevoland, maar ook veel Nederlandse acts hebben dit jaar een plek bemachtigd. "Het programmeren van zo’n driedaagsfestival is echt een kunst op zich", meent De Vrieze. Mensen blijven er drie dagen en staan op de camping, en beleven het festival dus van begin tot eind. Er zijn bijvoorbeeld geen dagkaarten, zoals bij Pinkpop.

Sleutelpositie

Je plek in het blokkenschema (wanneer en waar je optreedt) maakt nogal uit. Het bepaalt hoeveel mensen komen kijken, of de energie goed is, of mensen erdoorheen lallen. "Er zitten veel golfbewegingen in zo'n weekend, daar is goed over nagedacht", zegt De Vrieze. "De slotacts zijn de grootste en duurste, Stromae bijvoorbeeld."

Maar ook de grootste tent om 16.00 uur kan een sleutelpositie zijn, legt de muziekjournalist uit. "Daar worden vaak Nederlandse acts neergezet. Het is een handig moment om je te laten zien als band. Die voelen het belang van een festival als Lowlands."

Zondag om 12.00 uur

Bij een driedaagse festival als Lowlands vindt De Vrieze de zondag om 12.00 uur een mooi tijdslot. "De grote tenten zijn nog niet in volle gang en dan kan je er iets moois subtiels neerzetten. Mensen hebben misschien wat te veel gedronken de dag daarvoor en daarom ben je emotioneel in een andere staat." De Vrieze meent dat bijvoorbeeld een goede singer-songwriter perfect op z’n plek zit daar.

Belangrijke bands hebben zelf ook wat te eisen qua plek, legt De Vrieze uit. "Van Stromae hebben we een tijd niets gehoord, maar die komt alleen als ie headliner is. Dus de slotact van de avond."

Nederlandse acts

Lowlands lijkt Nederlandse acts steeds vaker een een prominente rol te geven in het programma. Zo was De Staat drie jaar geleden headliner, en dit jaar zijn dat De Opposites. "Nederlandse acts groeien de laatste 10 jaar steeds makkelijker door naar een groter publiek. Je voelt ook dat het een bijzonder moment is voor een band of act." Nederlandse acts grijpen deze zomer echt hun kans, meent De Vrieze, en worden ook naar voren geschoven als iets anders uitvalt door corona bijvoorbeeld.

Als voorbeeld noemt De Vrieze de Haagse band Goldband. "Ze maken veel nummers die gaan over dingen die jonge mensen aanspreken, ze doen daar op een luchtige manier iets mee. Ze hebben ook met het nummer De langste nacht een soort anthem gemaakt over het ontsnappen uit de lockdown."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie