Steeds meer festivalkaartjes op de pof: 'We moeten concurreren met schoenen van 300 euro'
- Nieuws
- Steeds meer festivalkaartjes op de pof: 'We moeten concurreren met schoenen van 300 euro'
Steeds vaker bieden festivals de mogelijkheid om tickets op afbetaling te kopen. Is het kopen op de pof wel verstandig of is het beter als jongeren ervoor gaan sparen? "We moeten mee met wat de mensen willen", zegt Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg in Dit is de Dag (EO).
Video niet beschikbaar
Een kaartje voor Lowlands kost dit jaar 349 euro. Dit jaar zijn er zo’n 4000 kaarten via Klarna verkocht, vertelt Van Eerdenburg. Hij vertelt dat er wel even overwogen is om het wel of niet te doen, maar dat het festival het al jaren zelf aanbood. Dat was veel gedoe en werk: "Nu zijn we overgestapt op Klarna, omdat het één van de betaalmethoden is die op dit moment geaccepteerd zijn."
Hij wijst erop dat het een gangbare methode is: "Het is wel degelijk een overweging of dit verantwoord en ethisch is. Maar de hele markt is zo. Of je nou op vakantie gaat, nieuwe kleding moet kopen of functionele spullen: iedereen biedt achteraf betalen aan. Dus we zitten in een markt waarin de consument het blijkbaar wil en de overheid heeft gezegd dat het mag."
Eigenlijk is het hetzelfde als een creditcard, vindt hij. "Op het moment dat je even geen cash hebt, dan kun je je kaartje al betalen en dat moet je dan in drie termijnen afbetalen."
Steeds meer jongeren in de schulden
Het is een slecht idee om nu ook festivalkaartjes op de pof te kunnen kopen, vindt opvoeddeskundige Marina van der Wal. Zij vindt dat Van Eerdenburg juist wél een verantwoordelijkheid heeft. "Veel jongeren zien achteraf betalen niet als schuld. De groep die steeds verder in de schulden komt, groeit. Daar is achteraf betalen ook een onderdeel van. Dat baart me wel zorgen."
Ze vindt dat ouders hun kinderen beter moeten leren om met geld om te gaan. Zo wijst ze er op dat in 2023 600.000 minderjarigen iets op afbetaling kochten: "Je ziet dat kinderen die niet hebben geleerd hoe je met geld om moet gaan een heel groot risico lopen om later fiks in de problemen te komen."
Op sociale manier aanbieden
Hans Langenhuizen, directeur van betalingsplatform in3 snapt dat mensen op deze manier willen kunnen betalen. "Zo kan het zijn dat je je kaartje in maart wil kopen, terwijl je pas in mei je vakantiegeld krijgt. Wat voor ons wel belangrijk is: voordat het concert of festival begint, moet het kaartje betaald zijn. Eerst betalen, dan gebruiken."
Wat hem betreft wordt de wet dan ook strenger en wordt achteraf betalen op een sociaal verantwoorde manier ingezet. Zo kun je via zijn betalingsplatform alleen achteraf betalen voor duurzame producten zoals auto’s, koelkasten en wasmachines: "Als je wasmachine kapot gaat, is het toch jammer dat je de komende drie weken buiten ergens moet wassen."
Daar zitten ook wat checks aan, zoals een eerste iDeal-betaling voor de eerste termijnbetaling en een leeftijdscheck. "Zo weet je dat je een betaling aan het doen bent. Dat is anders als je alleen maar een schuifje aanzet. De manier waarop Klarna het doet, gaat te ver en sta ik niet achter."
Concurreren met gymschoenen
Lowlands-directeur Van Eerdenburg zegt het te snappen als de overheid maatregelen neemt en een bepaalde inkomensgrens aan achteraf betalen verbindt. "Maar als cultureel ondernemer moet ik mee met wat de mensen willen. We concurreren met gymschoenen van 350 euro."
Hij vindt dat mensen zelf de verantwoordelijkheid hebben om verstandige keuzes te maken: "Veel mensen hebben een creditcard en komen daar ook mee in de problemen. Ik verkoop ook alcohol, daar komen mensen ook mee in de problemen. Het is niet mijn verantwoordelijkheid als mensen zich niet verantwoord gedragen."