Cultuur & Media
NTR

Marjolijn van Heemstra: 'Mijn werk is de zoektocht naar antwoorden op mijn vragen'

foto: Marjolijn van Heemstrafoto: Marjolijn van Heemstra
  1. Nieuwschevron right
  2. Marjolijn van Heemstra: 'Mijn werk is de zoektocht naar antwoorden op mijn vragen'

In haar nieuwe dichtbundel Reistijd, bedtijd, ijstijd, probeert dichter Marjolijn van Heemstra met haar gedichten de tijd te grijpen. Heemstra is gefascineerd door de ruimte, het sterrenstelsel en tijd. "In die ruimte vind ik een grote relativering", vertelt ze in Kunststof.

Video niet beschikbaar

De ruimte

In 1977 vertrokken de ruimtesondes Voyager I & II op een wetenschappelijke missie naar de rand van ons zonnestelsel om daarna de interstellaire ruimte in te schieten. Aan boord een boodschap van ons hier op aarde aan iets of iemand in het heelal. Een best of van de mensheid in negentig minuten audio en iets meer dan honderd beelden. Gegraveerd op een gouden plaat, gemaakt om een miljard jaar mee te gaan.

Dit verhaal inspireerde Heemstra tot poëzie en de theatervoorstelling Voyagers. "Het feit dat je daar heel veel niet weet", vindt de dichter fascinerend aan de ruimte. "Ik vind het heel poëtisch, dus als dichter interesseert het me. Het brengt me op nieuwe sporen voor poëzie. Maar het is vooral het feit dat we het niet weten. Dat het ons confronteert met allerlei mysteriën.

Ik merk sinds ik zo bezig ben met die ruimte en diepe tijd - hele grote afstanden in tijd, denken in tienduizenden jaren - dat het mij echt helpt om los te komen van een soort neiging tot klimaatpaniek en algehele stress over de staat van de wereld."

'Mens zijn is toch behoorlijk intensief'

Groter denken helpt tegen de paniek, en de doemscenario's die op ons afkomen. "Het helpt ook bij een soort zingevingsvraag. Als je je alleen maar richt op deze tijd en deze dagen, dan is het best wel moeilijk om te bedenken waarom je er in godsnaam bent. Wat zijn we nou aan het doen? Als je naar het alledaagse kijkt, dan vind ik het heel ingewikkeld om zingeving te vinden voor het feit dat je leeft.

Terwijl als je het veel groter maakt, dan denk je: de bouwstenen waar ik uit ben opgebouwd zijn misschien iets anders geweest en ik ben een soort transformerend, ik word ook weer iets anders. Dan ben je in beweging. Dat is ook hoe wij tijd ervaren, dat snap ik. Daar kan ik veel beter mee leven. Daar vind ik een schoonheid in zitten.

Als ik moet denken, dit is het vanaf mijn geboorte tot aan mijn dood, dan vind ik het moeilijk om te snappen waarom."

Het begint met een vraag

Heemstra is ongelooflijk productief, maakt theater en schrijft romans, columns en poëzie. "Mijn werk begint altijd met een vraag die ik heb. Het werk zelf is de zoektocht naar het antwoord. Het feit dat ik zoveel produceer is vooral omdat ik me heel veel dingen afvraag en heel dwangmatig antwoord zoek. De zoektocht is het verhaal. Het is een manier van leven die zich vertaalt in mijn werk."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie