Cultuur & Media
VPRO

Splinter Chabot: 'Ik had mijn eigen quarantaine al vóórdat deze kwam'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Splinter Chabot: 'Ik had mijn eigen quarantaine al vóórdat deze kwam'

In één maand tijd schreef presentator, programmamaker en politicus in spe, Splinter Chabot, zijn autobiografische roman Confettiregen. Naarmate hij ouder werd, ontdekte hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. In Confettiregen beschrijft hij worsteling met zijn geaardheid.

Een intensief en emotioneel proces

"Aan het eind van de maand zag ik de toetsen groter en kleiner worden en ze dansten voor m'n gezicht. En alle worstelingen en verliefdheden die kwamen allemaal weer terug. Het was een vermoeiend proces. Toen ik het inleverde was ik uitgeput." Maar zoals hij zelf zegt, is hij een stuiterbaltype, en had bij snel zijn oude energie terug.

Het was voor Chabot een emotioneel en soms moeilijk proces om het boek te schrijven. "Het was heel erg pittig maar soms ook heel fijn. Er zitten fragmenten in die niet lekker waren om opnieuw te bleven. Maar door de emotie opnieuw omhoog te halen kon ik overal opnieuw doorheen gaan, ik voelde de verliefdheden ook opnieuw. En ik heb geprobeerd alles zo puur mogelijk op te schrijven."

Schrijver van het boek 'Confettiregen' over de pieken en dalen van het schrijfproces


Iedereen is een diamant

"De grotere boodschap is: iedereen heeft twijfel. En die twijfel hoeft niet over seksualiteit te gaan", vertelt Splinter Chabot. Want soms is het moeilijk om te aanvaarden dat 'hoe het geacht hoort te gaan', iets anders is dan 'hoe jij bent of wil zijn'.

"En als je afwijkt wordt van je verwacht dat je daar op een gegeven moment iets over zegt, dat je uitleg geeft. En dat voelt heel vreemd, zeker als je het zelf nog niet eens echt weet."

'Ik ben homo', zal de schrijver en programmamaker niet zeggen. "Ik ben Splinter. Ik hou van vioolspelen en van paardrijden en ik hou van jongens. Ik ben niet homo."

En geen enkel mens in volgens hem iets eendimensionaal: "Een mens is een diamant. Je hebt heel veel kanten en aspecten." Zijn boek is daar een ode aan, een ode aan de veelkleurigheid van elk persoon.

Splinter Chabot vertelt in Nooit Meer Slapen over het uitslaan van je vleugels

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie