Cultuur & Media

Een boekentip? Deze schrijvers hebben een bijzondere pen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een boekentip? Deze schrijvers hebben een bijzondere pen

[NTR] Elisabeth van Nimwegen en Pieter van der Wielen bespreken een paar aanraders van boeken in de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

#45 - Elisabeth van Nimwegen en Pieter van der Wielen bespreken: Klara en de Zon, Om de liefde voor de troon, Beschermvrouwe van de verschoppelingen en Niet ik - De Boekenpodcast

Elisabeth van Nimwegen en Pieter van der Wielen

Klara en de Zon, van Kazuo Ishiguro

Klara en de Zon is de nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro – schrijver van Laat me nooit alleen en Booker Prize-winnaar De rest van de dag. Het verhaal gaat over Klara, een zogenaamde Kunstmatige Vriendin, een robot, met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag gadeslaat van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders.

Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen. Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na.

"Ik vond het een ontzettend charmant boek", vertelt Pieter van der Wielen. "Het roept de vragen op wat is vriendschap, wat is trouw en wat is loyaliteit? Hoe gaan we om met rouw, verdriet en met liefde?" Het boek geeft een blik op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. "Het knappe is, je koopt het, je gelooft het, je gaat erin mee. De man kan echt schrijven."

Schrijver Delphine Lecompte

Beschermvrouwe van de verschoppelingen, van Delphine Lecompte

In korte stukken geeft Delphine Lecompte haar wilde meningen over wat ze om zich heen ziet gebeuren en dist ze, nietsontziend en gespeend van alle gêne, verhalen op over haar markante leven. "Het zijn verhalen, stukken, herinneringen aan vroeger, verhalen over familie", vertelt Elisabeth van Nimwegen. "Het is een allegaartje van allerlei soorten teksten."

In het boek trekt een bonte stoet outsiders voorbij. Rednecks, drank- en gokverslaafden en andere veelgeplaagde figuren kunnen op de sympathie van Lecompte rekenen, maar corona besmette koeienslachters en moraalridders kunnen haar rug op. Tussen het weldadige absurdisme door is er steeds de kwetsbare ondertoon.

Quote

Dit is iemand die  tot een cultfiguur kan worden uitroepen, maar daarmee doe je haar ontzettend tekort.

Elisabeth van Nimwegen over Delphine Lecompte

Elisabeth: "Ik begon te lezen en ik was vertrokken. Het is alsof je helemaal haar wereld in wordt getrokken. En dat is er nogal één. Het is niet een mooie wereld: het is wereld van alcoholisme, van outcasts en misfits. Ze wordt opgenomen in een psychiatrische kliniek en heeft aan boulimia en anorexia geleden.

Dit klinkt niet heel aantrekkelijk om een boek over te lezen, maar dat is het wel. Lecompte bezit het vermogen om alles rondom die wonderlijke figuren zo geestig en bijzonder op te schrijven. Ik ben heel erg gefascineerd door dit boek. Ze heeft een ontzettend bijzondere pen."

Verder worden in deze aflevering Om de liefde voor de troon, van Daniela Hooghiemstra en Niet ik, van Yolanda Entius besproken.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo's recent gelezen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie