Cultuur & Media
NTR

Marijke Schermer: 'Het thema liefde houdt me nog steeds erg bezig'

foto: Marijke Schermerfoto: Marijke Schermer
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijke Schermer: 'Het thema liefde houdt me nog steeds erg bezig'

Met haar roman Liefde, als dat het is staat schrijver Marijke Schermer op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2020. In de roman beschrijft Schermer het leven van een schijnbaar gelukkig gezin, waar de moeder na vijfentwintig jaar huwelijk ineens besluit te vertrekken. Bestaat er een geheim ingrediënt voor gezinsgeluk?

Grote vragen

"Schermer werpt grote vragen op waar de lezer lang bij kan blijven stilstaan: overvalt de liefde ons of moeten we zelf aan de slag?" Staat in het juryrapport van de nominatie.

"Projecteren we verlangens op anderen? Kun je vrij zijn als je met elkaar verbonden bent? En, kies ik als lezer voor Terri of voor David? En wat vertelt die keuze over mijzelf? Schermer blijft onpartijdig en confronteert lezers daardoor met hun eigen wellicht wankele liefdesprincipes."

Elk boek is voor Schermer een onderzoek, ook voor haarzelf. "Het begint toch vaak met een onderwerp wat te groot is om over na te denken. Waar je niet je verstand om heen kunt vouwen. Het boek geeft me de mogelijkheid om daar echt over na te denken. Het geeft vorm aan de gedachte en het maakte dat ik allerlei poppetjes op het bord kan schuiven die zich op een bepaalde manier tot elkaar verhouden."

Wat is een gelukkige relatie?

"In dit boek is dat, wat is nou een gelukkige relatie, een geslaagd gezin? Hoe moet je samenleven, wat moet je opgeven. Ik vind het leuk om alle verschillende posities en mogelijkheden te onderzoeken." Schermer laat verschillende karakters zien, die een perspectief bieden op hoe je een relatie vorm kunt geven.

Quote

Ik voel me met al die figuren echt verbonden

Marijke Schermer

Wat deze roman verbindt met haar vorige boek Noodweer is het uitgangspunt: moet je elkaar alles vertellen als een relatie hebt? "Bij Noodweer was dat echt mijn beginvraag: is openhartigheid een voorwaarde voor een intieme relatie? Dat is iets wat me bezighoudt."

Ze zou graag willen dat autonomie kan bestaan binnen een relatie. "Het idee dat je zelf of de ander niet stolt in één beeld of in één vast verhaal, dat is wel een mooie opgave."

"Ik geloof dat ik wel dingen uitvind als ik schrijf. Ook over mezelf; hoe ik over iets denk. Dat je daar toch soms achter komt doordat je het opschrijft. Of ik er nou beter van weet hoe ik moet leven, of dingen moet doen... Dat betwijfel ik. Ik heb wel het idee dat het me echt voedt."

De bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs is verschoven naar maandag 22 juni 2020.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie