Naar homepage
Cultuur & Media

Nieuw boek in serie de Zeven Zussen: laatdunkend doen is miskenning

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw boek in serie de Zeven Zussen: laatdunkend doen is miskenning

De boeken van de Ierse Lucinda Riley zijn mateloos populair, maar werden door recensenten aanvankelijk genegeerd. Die weerzin is onterecht, aldus uitgever Sander Knol en journalist Franka Hummels in NOS Met het Oog op Morgen.

Zelfs veel Nederlandse uitgevers wilden er aanvankelijk niet aan, vertelt Knol. Hij ontdekte de serie toen hij er stapels exemplaren van zag liggen in boekhandels in Noorwegen en Italië. Ook Franka Hummels herkent de weerstand. ''Je kunt wel laatdunkend doen en zeggen dat het geen literatuur is, maar ondertussen is schrijver Lucinda Riley wel degene die zo ontzettend veel lezers bereikt.''

Voor wie de serie niet kent

De Zeven Zussen gaat over een aantal vrouwen die zijn opgegroeid bij een steenrijke adoptievader aan het Meer van Genève. Als die adoptievader overlijdt, krijgen ze allemaal een brief met een aanwijzing over hun afkomst, die ze vervolgens gaan volgen. Daarvoor reizen de vrouwen de hele wereld over, van Brazilië en Kenia tot Noorwegen, en komen ze in aanraking met het verleden. Het nieuwste deel gaat over de mysterieuze zevende zus. De serie is ook los geïnspireerd op oude mythen.

Geheim van de boeken?

Het geheim van de boeken is volgens uitgever Knol de schrijfvaardigheid van Riley. ''Ze schrijft heel goed en heel toegankelijk voor heel veel mensen.'' Wie beter leest zal ook gelaagdheid in het verhaal vinden. ''Het familieverband dat ze creëert. Dat speelt een hele belangrijke rol in ieder boek. En in dat verleden zit een heel belangrijke cultuurhistorische lijn verweven, dus je leert er ook nog wat van,'' legt Knol uit zonder al te veel te verklappen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie