Cultuur & Media
BNNVARA

Orka's duiken niet alleen op in het nieuws, ook in de literatuur!

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Orka's duiken niet alleen op in het nieuws, ook in de literatuur!

Orka's houden de gemoederen al weken bezig met hun aanvallen op zeilschepen voor de Spaanse kust. En van deze killer whales, zoals we ze in het Engels noemen, is het maar een kleine stap naar de literatuur. Want, er wordt al jaar en dag over walvissen geschreven. Van romans tot de bijbel: walvissen zijn alom vertegenwoordigd. En daarom geeft Alma Mathijsen een walvisboekentip in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Bij de Straat van Gibraltar lijkt het net of de dieren de mens terugpakken. Maar gaat het hier wel om de wraak van de orka? Wetenschappers denken namelijk dat het ook kan gaan om een spel voor de zwart-witte zeedieren. "Wij mensen zien er natuurlijk vanalles in", zegt Mathijsen. "Mijn gevoel is toch wel een beetje, dat ik mij graag wil aansluiten bij deze beweging."

Walvisliteratuur

Niet alleen duikt de orka op in het nieuws, de walvisachtige duikt ook op in de literatuur. En juist omdat er zoveel over is geschreven in de literatuur, is het ook een nieuwsonderwerp dat ons zo aanspreekt, denkt Mathijsen. Denk aan Jonas en de Walvis in de bijbel, de walvis in Pinokkio maar ook natuurlijk het meesterwerk Moby Dick. "Daar kun je niet omheen", zegt Mathijsen.

In Moby Dick wil kapitein Achab wraak nemen op de witte potvis Moby Dick. Hij heeft namelijk in een eerdere confrontatie met de potvis zijn been verloren. De walvis kreeg een mythische status door de hoeveelheid rampen die hij zou hebben veroorzaakt voor walvisvaarders.

Moby Dick

Moby Dick is een tijdloos werk. Een verhaal dat bij elke keer dat het gelezen wordt, verandert. Mathijsen: "Ik heb het voor het eerst gelezen toen ik 19 was. Toen dacht ik, dit is een fantastisch verhaal over een walvis, en wat een heftig, intens dier is dit. Maar hoe vaker je het leest: het verandert telkens. Het beweegt. Het is alsof de letters niet op dezelfde plek blijven staan."

Toen Mathijsen 10 jaar later Moby Dick las, leek het voor haar meer een verhaal over iemand die zijn lot niet wil accepteren. En nu interpreteerde ze het verhaal wederom op een andere manier, vanuit de ogen van de walvis: "Het was veel meer een verhaal over de natuur en hoe wij als mens denken dat we geen deel zijn van de natuur."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie