Cultuur & Media
NTR

Tim Kamps onderzoekt ons hokjesdenken

foto: Tim Kamps
  1. Nieuwschevron right
  2. Tim Kamps onderzoekt ons hokjesdenken

Tim Kamps is schrijver, acteur en regisseur en maker van de theatervoorstelling De Hokje. Een voorstelling om een einde te maken aan de onverminderde focus op etniciteit en afkomst. In het kader van het NPO Cultuurplan is de theatervoorstelling aanstaande vrijdag 26 maart te zien als tv-bewerking op NPO 3. In Kunststof vertelt Kamps over de voorstelling.

Video niet beschikbaar

Altijd al een regisseur

Tim was eerder 15 jaar cabaretier samen met zijn tweelingbroer Wart en Bor Rooyackers in de formatie Rooyakkers, Kamps en Kamps, totdat er teveel ruzie op het podium was en het trio stopte. "Ik was namelijk best wel een soort controlfreak en toen al een beetje de regisseur, dus ik ging op het podium de andere twee regisseren tijdens de show.

De Hokje

De laatste jaren is Tim zich meer gaan toeleggen op regisseren en schrijven. De Hokje is gemaakt met schrijver en acteur Dunya Khayame. "Ik was ooit verliefd op haar toen ze in het tv-serie Finals zat van BNN. Ze is nu mijn werkvriend." De twee hadden al langer de wens om samen iets te maken.

De voorstelling is ontstaan door een discussie die ze samen hadden. "Ik zag een meisje bij een talkshow die zat te praten over dat ze getypecast werd. Dat was een donkere actrice. Toen ging ik haar googelen. Ze was net afgestudeerd en had twee rollen gespeeld. Eén als slaaf en één als normaal meisje, dus ik dacht wat zit je nou te zeuren?''. Dunya vertelde toen dat zij daar ook last van heeft als actrice van Marokkaanse afkomst die in Nederland is geboren.

Quote

Je identiteit is fluïde

Dunya Khayame

De voorstelling is uiteindelijk een soort onderzoek hoe je nu in zo'n hokje terechtkomt, met daarbij de vraag of je er ook uit kunt ontsnappen. Tim ergert zich aan het beklagen, maar hij voelt tegelijkertijd mee met de klachten. Dat is een intrigerend spanningsveld. Alles is perceptie. Een voorstelling met een boodschap en dat is nieuw voor hem, aangezien hij vooral vaak het entertainment voorop stelt.

"Je identiteit is fluïde", vult Dunya Khayame aan. "Je bent heel veel dingen en mensen zien vaak maar één ding."

'Hoog van de toren blazen voelt nu heel gek en triviaal'

Corona heeft effect op het gevoelsleven van Tim; z'n ambitie lijkt anders geworden. "Het is nu bijna raar om iets te posten op Instagram over wat je gaat doen. Hoog van de toren blazen voelt nu heel gek en triviaal."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie