Cultuur & Media
NTR

Tommy Wieringa: 'Baudet vertegenwoordigt het diepe wantrouwen tegen democratie'

foto: Tommy Wieringafoto: Tommy Wieringa
  1. Nieuwschevron right
  2. Tommy Wieringa: 'Baudet vertegenwoordigt het diepe wantrouwen tegen democratie'

Tommy Wieringa schrijft in NRC over onderwerpen als de klimaatcrisis, antisemitisme en complotdenken. Deze bespiegelingen op de tijdgeest wisselt hij in zijn columns af met autobiografische stukken. Ze zijn nu verzameld in de bundel Gedachten over onze tijd. "Elke week zo'n stuk van bijna 700 woorden. Het is toch een mini-essay", zegt hij in Kunststof.

De druk als columnist

"Ik vond het een grote last", vertelt Wieringa. "Elke week zo'n stuk van bijna 700 woorden. Het is toch een mini-essay. De actualiteit is absorberend en vraagt enorm veel aandacht. Ik sta hierdoor constant aan. Er moet een onderwerp komen en dat wil je vervolgens het liefst van zoveel mogelijk perspectieven belichten."

"Nu zie ik het als mozaïek. Er is een grondidee, zoals bijvoorbeeld de kwestie rondom de vertaling van het werk van Amanda Gorman. Als ik iets bedenk, probeer ik bewust niet mijn reflexen te volgen. Die komen voort uit angst en vooroordelen. Ik wil juist kijken naar wat het echt is: wat is het werkelijk en waar komt het vandaan?"

'Baudet liegt zoals hij ademhaalt'

FvD-leider Thierry Baudet komt veelvuldig terug in de bundel. "Hij vertegenwoordigt iets wat heel belangrijk is: het diepe wantrouwen tegen democratie als geheel. Mensen worden tegen elkaar opgezet. Baudet doet dat met een zorgelijk gemak. Hij liegt zoals hij ademhaalt. Dit boek beschrijft ook de opkomst van Baudet."

Toch vindt de schrijver dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan. "Het gaat om contact. Filosoof Kwame Appiah benadrukt dat ook. We beoordelen elkaar sterk op ideeën en opvattingen. Een mens is niet zijn opvatting. Daarom ben ik met Baudet het contact aangegaan. Ik begrijp het nu beter."

'Ik wil elke dag kunnen schrijven!'

"Vanaf mijn allervroegste jeugd hou ik van schrijven", vertelt hij over de liefde voor het schrijverschap. "Het is zo stompzinnig als wat. Het is een beperkt terrein, maar daarbinnen is een veelkantigheid aan het werk die me elke keer weer verbijsterd.

"Ik kijk enorm uit naar de voortzetting van dit alles. Ik wil alleen maar meer hiervan. Ik wil elke dag kunnen schrijven! Geen dag zonder lijn. Ik vind het fijn om woorden op papier te zetten en te kijken wat ze doen. Daar heb ik echt een allereenvoudigst plezier aan."

Tommy Wieringa in Kunststof

'Ik heb een opvliegende natuur'

"Ik heb een opvliegende natuur. Als ik vastzit en in de knoop kom, kan ik pas weer verder nadat ik heb gemediteerd. Twintig minuten in stilte. Dan is er altijd aan het eind een oplossing. De problemen die je mentaal niet goed kunt ontwarren worden door de mate van stilte en concentratie bijna vanzelf opgelost. Daar hoef ik dan geen denkzweet aan te besteden. Mijn dochters zeggen ook als ik een tijd lang niet de discipline hanteer: 'Ga in godsnaam weer mediteren man!'. Ik word echt naar mijn kussen gejaagd door mijn kinderen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie