Naar homepage
Cultuur & Media

Hoe een boek onverwacht kan helpen met verborgen verdriet

foto: Malva van Hagar Peetersfoto: Malva van Hagar Peeters
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een boek onverwacht kan helpen met verborgen verdriet

[NTR] De Boekentherapeut was terug van een welverdiende vakantie en had natuurlijk een hoop boeken gelezen. In Kunststof vertelt Boekentherapeut Helena Hilgerdenaar over een boek dat haar diep ontroerde en hielp met een eigen verborgen kwaal.

De Boekentherapeut over Malva

Een eigen verborgen kwaal

"Ik ben opgegroeid met een afwezige vader", vertelt de Boekentherapeut. "Ik heb hem heel weinig gezien in mijn leven en we konden ook niet echt contact maken. Heel jammer en verdrietig. Nu is hij alweer acht jaar dood en ik heb er uiteindelijk vrede mee, maar toen kwam ik een boek tegen deze zomer, Malva."

Het is een boek uit 2015 van de Nederlandse dichter Hagar Peeters. Malva was haar romandebuut.

Malva is de dochter van de wereldberoemde Chileense dichter Pablo Neruda. Zij werd geboren met een waterhoofd, en zij en haar Nederlandse moeder werden als snel verstoten door Neruda. Terwijl hij officieel getrouwd was! Hij heeft hun bestaan letterlijk ontkend, is vertrokken naar Chili en heeft nooit meer iets van zich laten horen. Malva werd verzorgd door een Nederlandse pleegfamilie. Ze stierf toen ze acht jaar was en ligt begraven in Gouda. Het is een waargebeurd verhaal.

01 e0bdf7a4fb Boekentherapie webres 28
Boekentherapeut Helena Hilgerdenaar

Malva is geen slachtoffer

Het gevoel dat je geen rol hebt gespeeld in het leven van je vader is pijnlijk voor een kind. Maar de kleine Malva is in dit boek geen slachtoffer: ze lost het op door te onderzoeken wie haar vader was en te gaan begrijpen waarom hij haar heeft afgewezen. En dat hielp ook de Boekentherapeut.

Dichter en schrijver Cees Nooteboom, te gast in Kunststof, was ook zeer lovend over deze roman van Hagar Peeters. Ooit maakte hij samen met zijn vrouw fotografe Simone Sassen een boek over graftombes van schrijvers en bezocht het graf van Pablo Neruda in Chili. "Het was als een graf voor een popster."

Boekentherapie

Zelf een vraag of kwaal die je aan de Boekentherapeut wilt voorleggen? Mail naar boekenpodcast@ntr.nl en zij zal het juiste boek bij uw vraag of kwaal proberen te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie