Cultuur & Media
BNNVARA

'Op weg naar De Hartz' van Wessel te Gussinklo wint De Boekenbon Literatuurprijs 2021

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Op weg naar De Hartz' van Wessel te Gussinklo wint De Boekenbon Literatuurprijs 2021

Op weg naar De Hartz van Wessel te Gussinklo wint De Boekenbon Literatuurprijs 2021. De genomineerden waren Esther Gerritsen, Wessel te Gussinklo, Tobi Lakmaker, Chris de Stoop en Peter Terrin. Een winnaar kiezen was volgens erg moeilijk, zegt Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Boekenbon Literatuurprijs, in De Nieuws BV. "De 5 genomineerde boeken waren zo verschillend dat het appels met peren vergelijken was."

"Uiteindelijk gingen we voor literaire kwaliteit", zegt Sorgdrager over de winnaar. "Zijn boeken gaan heel erg over één persoon die zoekend is naar zichzelf, op een manier die de lezer ontzettend meetrekt. Het is een merkwaardige zoektocht, aan de ene kant hoogmoedig, aan de andere kant vol van zelfhaat. Het zuigt je helemaal mee, je kunt haast niet ophouden. Het is een soort van roes."

Het vervolg van 'Op weg naar De Hartz'

"Geschokt is het woord niet, maar ik ben zeer verbaasd", reageert Te Gussinklo op het winnen van de Boekenbon Literatuurprijs 2021. "Ik had er totaal niet op gerekend."

Te Gussinklo vertelt in De Nieuws BV dat hij de eerste jaren het boek niet in kan kijken. Maar nu zo vlak voor de prijsuitreiking heeft hij er toch een blik op geworpen. Op Op weg naar De Hartz komt nog een vervolg maar inspiratie daarvoor, dat komt van ver. Te Gussinklo: "Ik zit eerst als ik aan het schrijven ben, dan zit ik eerst een uur of twee te verzinken. Kleine notities te maken, ik schrijf als een dichter. Dat komt uren duren en dan heb ik een bladzijde. Elke dag een bladzijde, dat betekent 365 bladzijden per dag. Ik schrijf elke dag het vervolgje als een dichter. Klanken zijn belangrijk, woordbeelden zijn belangrijk. Ik werk van het ene beeld naar het andere." Dus wanneer dat vervolg komt, dat is nog de vraag.

foto: Boekenbon Literatuurprijs

Genomineerden van de Boekenbon Literatuurprijs 2021

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie