Cultuur & Media

'Mooie spullen en dure vrouwen': Younes Finani werd volwassen in de gevangenis

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mooie spullen en dure vrouwen': Younes Finani werd volwassen in de gevangenis

Een plek op de top-600 lijst van Amsterdam, zeven jaar vastzitten in een gevangenis en een geslaagde ontsnapping. Het klinkt als het nieuwe seizoen van Mocro Maffia, maar dit gaat over het echte leven van Younes Finani. Nu is hij auteur en schreef een boek over zijn verleden. Daarover vertelt hij in De Nieuws BV.

De 27-jarige Marokkaanse Amsterdammer schreef: Johannes uit de Jordaan. Een bijzonder boek waarin hij vertelt over zijn criminele verleden. Op 14-jarige leeftijd kwam Finani terecht in het criminele circuit. Het begon met jointjes roken maar ging al snel van kwaad tot erger. Hij werd uit huis geplaatst, zou in een jeugdzorginstelling terechtkomen maar in plaats daarvan ging hij naar een jeugdgevangenis.

Finani: "Ik kwam in aanraking met criminelen en was als 15-jarig jochie erg bang. Ik heb daar doodsangsten uitgestaan. Na een maand in deze jeugdgevangenis werd ik overgeplaatst in een jeugdzorginstelling maar toen was ik al enorm verhard."

'Ik ben volwassen geworden in de gevangenis'

Finani had destijds niet veel geld maar wilde wel de dure spullen hebben die zijn vrienden hadden. Hij heeft daarom onder andere woninginbraken en overvallen gepleegd. Hij belande op de eerste top-600 lijst in Amsterdam. Dit alles kwam hem duur te staan. Het heeft Finani maar liefst zeven jaar van zijn leven gekost. "Ik ben volwassen geworden in de gevangenis", vertelt Finani.

In de gevangenis behaalde Finani zijn havodiploma. Dit is voor hem een keerpunt geweest in zijn leven. Hij besefte zich op dat moment dat hij dingen kon bereiken via een andere weg. Toen hij uit de gevangenis kwam, besloot hij zijn leven rigoureus om te gooien. Hij wilde iets moois produceren en daarom schreef hij een boek genaamd: Johannes uit de Jordaan.

Johannes uit de Jordaan

Johannes uit de Jordaan geeft de lezer een uniek inkijkje in de Amsterdamse straten. Volgens Finani is het op een authentieke manier geschreven en is hij de eerste Nederlands-Marokkaanse ex-crimineel die een boek heeft geschreven. In het boek komen Marokkaanse woorden aan bod. Daarnaast komt straattaal ruimschoots voor in het verhaal. Daar heeft Finanfi iets op bedacht: een woordenlijst. Op deze manier kan de lezer de woorden opzoeken en toch het boek lezen op de authentieke manier.

Younes wil met zijn boek jongeren behoeden voor het pad dat hij heeft gekozen. Hij hoopt in de toekomst lezingen en voorlichting te mogen geven in de gevangenis. Het boek ligt nog niet in de winkel, Younes wil het namelijk in eigen beheer uitbrengen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie