Cultuur & Media
NOS

Is de oudste vrouw ter wereld wel echt de oudste vrouw ter wereld?

foto: Arbeiderspersfoto: Arbeiderspers
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de oudste vrouw ter wereld wel echt de oudste vrouw ter wereld?

Lucas Zandberg schreef een roman over ‘de geschiedenis van mijn onvoorstelbare ouderdom’, gebaseerd op het leven van de Française Jeanne Louise Calment, de oudste mens ooit. Maar wie was deze dame? En klopt haar verhaal?

In Met het Oog op Morgen vertelt Zandberg: “Calmant was officieel de oudste persoon ooit, ze is in 1997 overleden. Ze is officieel 122 geworden en daarbij moet ik wel aantekenen dat mijn roman meer een versie van haar leven is.”

Bekijk hier het hele gesprek met Lucas Zandberg.

In werkelijkheid is Jeanne geboren in 1875. “Ze heeft heel lang anoniem geleefd”, aldus Zandberg. “Dit totdat ze allerlei leeftijdsrecords begon te breken. Ze werd een soort nationaal knuffeldier in Frankrijk. Elke verjaardag werd een grootse viering natuurlijk, een landelijke gebeurtenis bijna. Ze is nog steeds al erg lang recordhoudster qua leeftijd.”

Jeanne loopt drie jaar voor op de een na oudste mens ooit geleefd. Die werd namelijk 119. “Dat is enigszins vreemd. Op die leeftijd is dat wel echt een enorm verschil. Dat brengt sommige mensen wel eens aan het twijfelen of het klopt.”

Twijfel door leeftijdsverschil

Jeanne trouwde haar achterneef en kreeg een dochter. Echter overleed haar dochter in 1934. Zandberg vertelt dat naast het leeftijdsverschil van drie jaar Jeanne introk bij haar schoonzoon na de dood van haar dochter. “Dat is vreemd, dat ligt niet echt voor de hand. Er waren twee onderzoekers een aantal jaren geleden, zo kwam ik op het idee voor het boek, die dat hebben aangegrepen als basis voor hun onderzoek.”

De conclusie van de twee onderzoekers? “Dat Yvonne haar dochter tot 1997 heeft door geleefd en in 1934 de identiteit van haar moeder heeft aangenomen. Dat zou dus betekenen dat Jeanne al op 60-jarige leeftijd is gestorven in 1934.”

Haar belang zou geld zijn geweest. Yvonne zou geen erfbelasting te hoeven betalen. Eerder erfgeld ging al naar de belasting waardoor er steeds minder overblijft van het familievermogen. Dit blijft echter een hypothese.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie