Cultuur & Media
NOS

Hoe Amber Brantsen anorexia overwon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Amber Brantsen anorexia overwon

Amber Brantsen is nu een succesvolle presentator van het NOS Journaal, maar het leven ging haar niet altijd voor de wind. In haar studententijd ontwikkelde ze een eetstoornis. Daarom schreef ze het boek Uit beeld waarin ze terugblikt op die periode.

OOG Amber

"Inmiddels gaat het weer helemaal goed met me," zegt Amber in NOS Met het Oog op Morgen. "Maar in mijn studententijd heb ik lange tijd problemen gehad met eten." In het boek legt de presentator uit hoe dat bij haar kon ontstaan.

"Ik had altijd al een geromantiseerd beeld van het studentenleven. Ik moest op kamers, het moest makkelijk gaan en vooral heel leuk zijn." Maar een studentenhuis vond ze niet, wel een kamer in het huis van een vriendin van haar moeder. "Ik was er heel dankbaar voor, begrijp me niet verkeerd, maar ik werd er niet happy."

Ook haar studie, Media en Cultuur, viel tegen. "Op een gegeven moment werd ik steeds eenzamer en somberder. Toen begonnen ook de eetbuien."

Van te veel naar te weinig eten

"Ik kocht bakken met snoep en at die in één keer op. Daardoor kwam ik aan." Vanuit het ene uiterste schiet ze door in het andere. "Ik besloot om te gaan sporten en gezonder te eten. Maar ook daarin ging ik te ver, omdat mijn leefomstandigheden – de tegenvallende kamer en studie – nog altijd hetzelfde waren."

Amber zoekt hulp en wordt opgenomen in een kliniek die anorexiapatiënten moet helpen. "Maar voor mij werkte dat niet. Ik hoorde andere manieren om mijn eetstoornis te ontwikkelen en had het gevoel dat het draaide om mijn ziekte en niet om mij als persoon."

Weg uit de kliniek

Na een aantal maanden besluit ze om er weg te gaan. Op zoek naar een andere psycholoog: iemand die wel weet wat haar kan helpen. "Toen vond ik iemand die wél tot mij door wist te dringen. Die me een doel gaf: studeren, op mezelf staan. Hij herinnerde me eraan waar ik eigenlijk naartoe wilde werken."

En dus overwon ze stapje voor stapje haar eetstoornis. Ook haar kat, Tijger, hielp mee. Oorspronkelijk in huis tegen de eenzaamheid, werd de kat al snel meer voor Amber. "Iedere keer als hij ging eten, nam ik me voor ook wat te eten. Dus als ik middenin de nacht het kauwen van de brokjes hoorde, stapte ik uit bed om een krentenbol te pakken. Die at ik op in het donker, op de bank."

Het boek Uit beeld ligt vanaf vandaag in de winkels.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie