Cultuur & Media
NOS

'Maar er staan nog 100 blikjes Fanta, wat moeten we daar nu mee?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maar er staan nog 100 blikjes Fanta, wat moeten we daar nu mee?'

Trouwe luisteraars van NOS Met het Oog op Morgen zullen zich de stem van Max van Weezel nog wel herinneren. Op 11 april vorig jaar overleed hij. Zijn dochter Natascha schreef een boek vol met herinneringen aan de ziekte, de gesprekken en het leven na zijn overlijden. Het heet Nooit Meer Fanta.

"Het gevoel van rouw in de eerste fase zit in de alledaagse dingen. De blikjes Fanta die niet meer op raken, de pyjama die nog in de wasmachine zit." Natascha van Weezel schreef eerder in haar column in Het Parool al over haar vader en het leven met zijn ziekte, alvleesklierkanker, en zijn dood. "Hij zei wel dat ik dat niet moest doen. 'Verbind je leven niet met zo'n ziekte.' Maar ik denk dat hij toch wel trots zou zijn op dit boek," vertelt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Wie Max van Weezel goed kende, zal de keuze voor de titel misschien verbazen. Hij dronk vooral rode wijn, een glas whiskey of een dubbele espresso. Totdat hij ziek werd en er zo’n zes à zeven blikjes Fanta per dag doorheen gingen. "Mijn moeder bestelde elke week enorme pallets bij de bezorgservice van de supermarkt." Enkele uren na zijn dood was het een van de eerste dingen die Natascha opviel. "Ik liep door de keuken en dacht: er staan nog 100 blikjes Fanta, wat moeten we daar nu mee doen?"

Familieband

Het boek gaat niet alleen over zijn ziekte en het overlijden. "Ik zie het vooral als een boek over de band tussen vader en dochter. En ook de band met mijn moeder, ons als gezin." De familie van Weezel was erg hecht, vertelt Natascha. Met haar vader ging ze samen uit, en hij was haar vaste klankbord voor advies. "Nog steeds vraag ik in mijn hoofd aan hem: wat zou jij doen?"

Natascha van Weezel over haar boek 'Nooit meer Fanta'

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie