Cultuur & Media
NTR

'Een boek gaat natuurlijk ook een beetje zijn eigen gang'

foto: Hannah van Binsbergenfoto: Hannah van Binsbergen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een boek gaat natuurlijk ook een beetje zijn eigen gang'

"Het is een gek gevoel om nu over mijn boek te praten terwijl er zo ontzettend veel gebeurt." Hannah van Binsbergen praat in Kunststof over haar debuutroman, Harpie.

"Het voelt onwerkelijk, de coronacrisis", zegt Hannah. "Ik ben het bangst om mensen te verliezen. Dat mensen die mij na aan het hart gaan ziek worden en doodgaan. Voor de rest ben ik niet zo bang. Niet voor de paniek of grote maatschappelijke veranderingen."

Harpie

In 2017 was ze de jongste winnaar ooit van de VSB poëzieprijs. Nu heeft ze haar debuutroman geschreven, Harpie. "Een boek gaat natuurlijk ook een beetje zijn eigen gang. Je zet een paar lijnen uit en dan kijk je wat er gebeurt. Je smijt een paar ingrediënten op papier."

Hannah van Binsbergen

'Zo'n zelf is eigenlijk een ontzettend ongrijpbaar iets'

"Ik heb een soort onvrede over dat er zo iets zou moeten zijn als een identiteit, of een soort kern van jezelf", vertelt de schrijver. "Wat ik interessant vind: als je ervan uit gaat dat dat misschien wel niet zo is., maar je moet toch iemand zijn. Hoe ziet dat er dan uit?

Met karaktereigenschappen ga je er meteen vanuit dat daar een soort bepaalde continuïteit in zit en een herkenbaarheid. Wat als je die continuïteit eigenlijk niet voelt? Als je je niet kunt voorstellen; wat is nou een beslissing die ík zou maken. Wat zijn dingen die bij mij passen. Wat wil ik niet. Waar liggen de grenzen van wie ik ben."

Je kunt als het ware geen richtingsgevoel hebben in je eigen persoonlijkheid, zoals sommigen mensen dat niet hebben in een stad.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie