Buitenland
VPRO

Chinese economie hapert: 'Zeepbel is gebarsten'

foto: Stringer / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese economie hapert: 'Zeepbel is gebarsten'

De internationale krantenkoppen staan er vol van. Er hangen donkere wolken boven de Chinese economie, die steeds vaster komt te zitten. Dat terwijl China juist werd geroemd als de motor van de wereldeconomie. Wat betekent dat voor het land dat zo graag de schoenen vult van nieuwe grootmacht? "De zeepbel is nu gebarsten", stelt Frank Pieke, hoogleraar moderne China studies aan de Universiteit Leiden in Bureau Buitenland.

Donkere wolken boven de Chinese economie

Stokkende groei

De economische groei van China is in de afgelopen 10 jaar enorm gedaald. Tien jaar geleden groeide de Chinese economie jaarlijks met maar liefst 12 procent, maar inmiddels ligt dat nu rond de vier procent, vertelt hoogleraar moderne China studies Frank Pieke. Een van de redenen voor deze vertraging is het strenge covid-beleid dat China hanteerde, stelt Pieke. "Men verwachtte dat de groei snel op gang zou komen. Maar dat feestje ging niet door. En dat baart iedereen zorgen."

Wie is verantwoordelijk?

Volgens de hoogleraar is het bovendien onduidelijk wie in China precies het economisch beleid vormgeeft. "Er is een fundamenteel probleem. Een kleine groep rondom de president is losgezongen van de werkelijkheid. Die denkt: we hebben nog vijf jaar en dan moet China opgewassen zijn tegenover de Amerikaanse uitdaging. Ze zijn geobsedeerd door het idee van grootheid. En economie heeft geen prioriteit daarin. En juist die gedachtegang is problematisch", stelt de China-kenner. "Men denkt niet in termen van economische groei, maar in termen van concurrentie en nationale grootsheid. Als je strategisch denkt, dan vergeet je wel eens de economie."

Donkere wolken boven Chinese economie & Queers onder druk in Midden-Oosten

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie