Buitenland
VPRO

Oekraïne bezig aan opmars: 'Russen proberen vast te houden wat ze hebben'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïne bezig aan opmars: 'Russen proberen vast te houden wat ze hebben'

Aan het front lijken de Oekraïners een nieuw succes geboekt te hebben: de tweede verdedigingslinie van de Russen zou bereikt zijn. In Bureau Buitenland vertellen verslaggever Michiel Driebergen en militair deskundige Jens Franssen wat deze mogelijke doorbraak precies betekent en wat we de komende weken kunnen verwachten.

Video niet beschikbaar

Doorbraak

Jens Franssen noemt de progressie van de afgelopen weken "wel degelijk significant". Hij spreekt van een doorbraak in de eerste linie en "daar zie je dat Oekraïne heel langzaam, honderd meter per honderd meter, een doorbraak aan het forceren is." Dat betekent volgens de VRT-journalist nog niet dat er echt een bres is, maar, "als Oekraïne die opmars de komende weken kan doorzetten, en je wel echt spreken over een bres, en dan wordt het echt moeilijk voor Rusland."

Franssen: "Voorheen werd natuurlijk gezegd dat Oekraïne helemaal tot aan de zee van Azov wilde doorbreken om het front volledig in tweeën te splijten. De kans dat Oekraïne dat gaat halen is relatief klein, maar misschien is dat ook niet noodzakelijk. Wat wil Oekraïne vooral doen? Zorgen dat die logistieke lijnen van Rusland doorbreekt. En daarvoor moeten ze nog maar 10 tot 15 kilometer opschuiven zodat de artillerie van Oekraïne de spoorweg aan de kust kan bereiken."

Quote

Over die hele linie proberen de Russen vast te houden wat ze hebben.

Michiel Driebergen

Voorsorteren op onderhandelingen

Michiel Driebergen, die de afgelopen maanden meerdere malen in de buurt van het zuidelijke front geweest, ziet juist dat de Russen in het noorden, in de buurt van Koepjansk, proberen door te stoten. "Het lijkt erop dat de Russen zowel in het zuiden als in het noorden-oosten het front willen vastleggen in een soort van logische, landschappelijke kom. Om dan uiteindelijk –indien het Oekraïense offensief mislukt– onderhandelingen te starten. Het lijkt erop alsof de Russen daarmee bezig zijn: over die hele linie proberen ze vast te houden wat ze hebben."

Kyiv kijkt vol verwachting - én frustratie - naar bondgenoten - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie