Buitenland
VPRO

Turkse president Erdogan neemt het op voor LHBTI-volleybalster

foto: JOHN THYS / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse president Erdogan neemt het op voor LHBTI-volleybalster

Een succesvolle Turkse volleybalster is het doelwit van een haatcampagne tegen LHBTI'ers. Nu krijgt ze steun uit onverwachte hoek, van niemand minder dan president Erdogan.

Buitenland Uitgelicht: Turkije

Ebrar Karakurt

Het zijn historische dagen voor de Turkse volleybalvrouwen. Afgelopen zondag versloeg het Turkse elftal dat van Servië en kroonde zich tot Europees Kampioen. Het kampioenschap wordt groots gevierd in Turkije, met een nummer dat muzikant Tarkan heeft gemaakt ter ere van het Turks succes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ebrar Karakurt is een van de drijfkrachten achter het Turkse volleybalsucces, vertelt VPRO-journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland. "Zij is al langer het doelwit van een haatcampagne gericht op de LHBTI'ers. Dat heeft te maken met haar geaardheid, ze is lesbisch en daar maakt ze geen geheim van. Daar ergeren de zeer conservatieven in Turkije zich aan: het past niet bij het nationale elftal, vinden ze."

De reacties zijn niet mals, legt Varan uit. "Met name op sociale media krijgt ze ervan langs: ze mag niet opkomen voor Turkije. Of: we weigeren dit feest mee te vieren."

Maar de volleybalster laat zich niet uit het veld slaan, zegt de VPRO-journalist. "Ze drijft zelfs de spot met de haters." Een recente reactie van Karakurt op X, voorheen Twitter, gaat viraal. "Hou toch eens op Abdülhamid, zei ze tegen een gebruiker. Haar antwoord lijkt sindsdien een nieuwe slogan te worden tegen alle haat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Emancipatie LHBTI-gemeenschap

Maar ook uit onverwachte hoek kan de volleybalster op steun rekenen, vertelt Varan. "De Turkse president Erdogan heeft het voor haar opgenomen. Hij liet weten dat iedereen vrij moet kunnen zijn in Turkije. Dat is opvallend in een land waar eerder Gay Parades werden verboden.

Karakurt krijgt geniet veel sympathie in het land. Door een grote groep in de Turkse samenleving wordt ze neergezet als een nationale trots. Wat dat betreft kunnen deze ontwikkelingen een positieve impact hebben op de emancipatie van de LHBTI-gemeenschap in Turkije.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie