Buitenland
NOS

'Veel gesneuvelde Russen komen uit armere, afgelegen gebieden'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel gesneuvelde Russen komen uit armere, afgelegen gebieden'

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is veel onduidelijk over het aantal slachtoffers aan Russische zijde. Rusland gaf een maand geleden voor het laatst een aantal: zo'n 1.300 doden, maar Oekraïne zegt dat al meer dan 20.000 Russen zijn omgekomen.

Wel is duidelijk dat relatief veel gesneuvelde Russische militairen uit armere, afgelegen gebieden komen. Vaak behoren ze tot etnische minderheden. Een van de regio’s waar gesneuvelde militairen vandaan komen is de Russische deelrepubliek Boerjatië, dat grenst aan Mongolië.

Boerjatiërs

"Vastgesteld is dat er ongeveer honderd Boerjatiërs zijn gesneuveld op een bevolking van ongeveer 1 miljoen", zegt NOS-journalist Christiaan Paauwe in het NOS Radio 1 Journaal. "Ter vergelijking: voor zover bekend zijn er uit de regio Moskou, met tien keer zoveel inwoners, slechts enkele bevestigde doden."

De vraag of het Kremlin dit soort eenheden uit afgelegen gebieden bewust naar de oorlog stuurt om de klappen op te vangen, is niet goed te beantwoorden. "Nu zijn er cynische geluiden dat Russische commandanten minder aandacht hebben voor niet-Slavische militairen, maar dat hebben wij niet kunnen vaststellen", zegt Paauwe.

Het leger is een belangrijke werkgever in gebieden waar weinig banen zijn. De deelrepubliek is exemplarisch voor de armere delen van Rusland, waar jonge mannen na hun dienstplicht ook echt in dienst gaan. "Ze tekenen bij omdat ze geen ander werk kunnen vinden", zegt Paauwe.

Ster advertentie
Ster advertentie