Politiek
EO

Stopzetten inkoop Russisch gas door Nederland is 'een grote politieke omslag'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stopzetten inkoop Russisch gas door Nederland is 'een grote politieke omslag'

Het stoppen met inkopen van Russisch gas door Nederland, wat klimaatminister Rob Jetten vandaag bekend maakte, is een grote politieke omslag. Dat zegt gasexpert Wendelmoet Boersma in Dit is de Dag: "Als je het op langere termijn bekijkt, vind ik dit echt wel een markeringspunt."

Boersema schreef het boek 'Gronings Goud - over de macht van het gas en de rol van Rusland'. Ze was te gast in Dit is de Dag samen met energie-expert Remco de Boer, maker van de podcast Studio Energie.

Nederland stopt met Russisch gas; ligt Poetin daar wakker van?

De stap van Nederland is opvallend omdat Nederland binnen Europa, samen met Duitsland, altijd vooropgelopen heeft als ambassadeurs van Russisch gas, zegt Boersema.

De Boer is vooral verrast over de snelheid waarmee het besluit is genomen. Hij twijfelt of het plan wel haalbaar is: "De vraag is ook wel of dit gaat lukken. Het kabinet wil vooroplopen. Nederland wil vaker vooroplopen als het gaat over energie en de energietransitie."

Ligt Poetin wakker?

Het is de vraag of de rest van Europa gaat volgen in de keuze van Nederland. Dit is nodig om Poetin pijn te doen, denkt De Boer: "Als we het met z'n allen doen, dan heeft Poetin echt een probleem", denkt De Boer. Ook Boersma hoopt dat andere landen dit als aanmoediging zien. Ze wijst er wel op dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen een goede positie heeft om deze stap te zetten: "Wij zijn rijker dan de meeste andere EU-landen", aldus de voormalig Rusland-correspondent.

Volgens Boersema houdt Poetin de gas-discussie goed in de gaten: "Dit staat boven aan zijn agenda, dat weet ik zeker." Het is volgens haar het grootste wapen dat we financieel gezien nu te bieden hebben.

Remco de Boer denkt echter niet dat Poetin hier wakker van ligt: "Poetin is all-in gegaan deze oorlog. Wij kunnen met onze Westerse blik kijken en denken dat het hem pijn doet, maar we hebben al meer gekke bokkensprongen van hem gezien." Toch waarschuwt De Boer wel dat de stap van Nederland Poetin zelfs kan helpen: "Als die gasprijs nog meer omhoog gaat en er niet heel veel minder gas uit Rusland gaat komen, kan Poetin er juist meer op verdienen. Dan krijgen we een tegengesteld effect van wat we beogen."

Winter

Het moment dat het echt spannend wordt is de winter, denkt De Boer. Het gas wat we niet uit Rusland kunnen halen, moet vervangen worden. De vraag is waar je dat vandaan haalt en of er bijvoorbeeld genoeg vloeibaar gas te vinden is. "De rekening daarvan kan enorm oplopen", denkt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie