Buitenland
NOS

Vierde aanklacht voor Trump: 'Wordt vervolgd op basis van de anti-maffiawetgeving'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vierde aanklacht voor Trump: 'Wordt vervolgd op basis van de anti-maffiawetgeving'

De Amerikaanse staat Georgia beschuldigt Donald Trump ervan de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 ongeldig te verklaren. Dit is de vierde aanklacht tegen de voormalig president. Het NOS Radio 1 Journaal had contact met correspondent Rudy Bouma vanuit Washington D.C.

Video niet beschikbaar

"De tenlastelegging telt bijna honderd bladzijden met 41 aanklachten", aldus Bouma. "Er staan allerlei manieren in waarop de verdachten de verkiezingen saboteerden, logen tegen officials, nepkiesmannen op pad stuurden en medewerkers van stembureaus lastigvielen."

"Hoe ze toenmalig vicepresident Mike Pence en andere belangrijke functionarissen onder druk zetten, stemmachines illegaal leegtrokken in een poging om stemfraude aan te tonen en al deze strafbare feiten probeerden te verdoezelen."

'Vervolgen voor maffiagedrag'

"De aanklacht noemt negentien verdachten. Die hebben volgens justitie een criminele organisatie gevormd, die zich schuldig heeft gemaakt aan maffiagedrag", weet Bouma. "De wet die gebruikt wordt om hen te vervolgen heet RICO, de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act."

"Die wet is onder andere gebruikt om maffia te vervolgen, zelfs nog door Rudy Giuliani toen hij aanklager in New York was. Nu wordt hij zelf op die manier vervolgd, want ook deze toenmalige advocaat van Trump staat op de lijst met negentien verdachten."

'Nog geen reactie van Trump'

"Tot nu toe werd Trump na elke aanklacht populairder. Hij zei zelfs afgelopen week dat hij nog één tenlastelegging nodig heeft om Biden te kunnen verslaan in een verkiezingscampagne. Toch zijn er ook negatieve kanten aan", zegt Bouma.

"Als hij veroordeeld zou worden in Georgia en ook verkozen zou worden tot president, kan hij zichzelf geen amnestie verlenen voor de zaak over de Capitoolbestorming op 6 januari 2021."

"Trump nam bij elke tenlastelegging de vlucht naar voren, met allerlei uitlatingen", stelt Bouma. "Nu niet. Normaal gesproken reageert hij op zijn eigen platform Truth Social, maar daar is het nu stil."

r1jn amerika

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie