Buitenland
NOS

Trump wordt vervolgd voor rol in Capitoolbestorming

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump wordt vervolgd voor rol in Capitoolbestorming

De Amerikaanse oud-president Donald Trump is aangeklaagd voor zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te beïnvloeden, onder meer door zijn rol bij de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Marieke de Vries.

Video niet beschikbaar

"We wisten natuurlijk al dat speciaal aanklager Jack Smith onderzoek deed naar de betrokkenheid van Trump bij die gebeurtenissen op 6 januari. We wisten ook dat Smith de afgelopen maanden bewijs verzamelde en getuigen hoorde, maar de vraag was of hij de onderzoeksjury ervan kon overtuigen dat Trump inderdaad iets strafbaars had gedaan."

"Vandaag kwam daar dus het antwoord op, ja, de jury vindt dat Trump vervolgd moet worden voor vier strafbare feiten", weet De Vries.

'Populariteit stijgt alleen maar'

"Donderdag moet Trump zich melden bij het federaal rechtsgebouw aan Pennsylvania Avenue hier in Washington D.C., waar ook het Witte Huis aan ligt. Om 16.00 uur lokale tijd uur, 22.00 uur Nederlandse tijd", aldus De Vries.

"Met iedere aanklacht die Trump aan zijn broek krijgt, stijgt hij alleen maar in de peilingen. En dat komt omdat zijn achterban het verhaal gelooft dat dit allemaal het werk is van Joe Biden, die een speciaal aanklager heeft aangesteld om zijn politieke tegenstander uit te schakelen."

"Dat dit allemaal onderdeel is van een politieke heksenjacht, zoals Trump het blijft noemen. En dat dus niet hij, maar Joe Biden een gevaar is voor het democratisch proces", zegt De Vries.

Reacties tegenstanders

"We hebben inmiddels een reactie binnen van één van Trumps tegenstanders, iemand die zich ook gekandideerd heeft voor het presidentschap. Dat is zijn oud-vicepresident Mike Pence, die natuurlijk zelf ook een grote rol speelde op 6 januari. Pence laat weten dat eenieder die minachting heeft voor de grondwet geen president hoort te zijn."

De Vries: "Een ander zeer bekend Republikeins Congreslid dat tot voor kort nog sympathiseerde met Trump zei dat iedereen gelijk is voor de wet en dus moet iedereen gelijk vervolgd worden als de wet dat voorschrijft."

r1jn trump

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie