Politiek
NOS

Rechtszaak Trump helpt hem in de strijd om de verkiezingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak Trump helpt hem in de strijd om de verkiezingen

De Amerikaanse oud-president Donald Trump staat opnieuw voor de rechter. Hij zou staatsgeheimen hebben verborgen in zijn huis in Florida. Amerikadeskundige Kenneth Manusama vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Donald Trump komt morgen voor de rechter

"Nu gaat het alleen om de formele arrestatie", aldus Manusama. Na alle waarschijnlijkheid wordt hij daarna op borgtocht vrijgelaten. "Het lijkt erop dat het een sterke zaak is. We hebben in de aanklacht gezien om welke documenten het gaat, namelijk echte staatsgeheimen", zegt Manusama.

Dozen vol op het toilet

"Een ander punt uit de aanklacht is hoe Trump met zijn eigen woorden beschrijft dat hij wist dat hij deze documenten niet mag hebben. Ook heeft hij heel duidelijk aangegeven dat hij niet wilde dat het Ministerie van Justitie deze documenten niet terug mocht krijgen", aldus Manusama.

Trump zou onder andere ook zijn eigen advocaten hebben misleid. In eerste instantie lijkt het dan ook dat hij hier niet mee weg gaat komen. Volgens Manusama is het meest pikante nog wel dat hij naast het misleiden van de advocaten, ze zelfs onder druk heeft gezet om sommige documenten te vernietigen. Toch was Trump tegelijkertijd ook onvoorzichtig. Zo zouden de dozen met documenten gewoon open en bloot in de wc en in de badkamer liggen.

Verkiezingen

Grote gevolgen voor zijn presidentskandidatuur lijkt deze zaak niet te hebben. "In theorie kan hij als hij verdachte of wanneer hij is veroordeeld nog steeds verkozen worden tot president", zegt Manusama. "Hij zou zelfs vanuit de cel verkozen kunnen worden."

"Als je kijkt naar de peilingen dan lijken deze rechtszaken Trump geen windeieren te leggen", aldus Manusama. "Maar mocht hij de Republikeinse nominatie binnenhalen dan zou hij in de verkiezingsstrijd tegen Biden er wel degelijk last van gaan krijgen." Het kan overigens nog heel lang duren voordat het hele proces start, wellicht pas in 2024, ten tijden van de nieuwe verkiezingen. Zelf ontkent Trump alle aantijgingen.

OOG Trump

Ster advertentie
Ster advertentie