Buitenland
VPRO

Luuk van Middelaar: 'Het EU-buitenlandbeleid is nog een beetje puberaal'

foto: ANP/ OLIVIER HOSLET / POOLfoto: ANP/ OLIVIER HOSLET / POOL
  1. Nieuwschevron right
  2. Luuk van Middelaar: 'Het EU-buitenlandbeleid is nog een beetje puberaal'

"We willen wapens leveren, we willen meedoen aan het grote spel van de macht en tegenmacht, maar tegelijkertijd voel je ook wel dat de Europese Unie dat helemaal niet gewend is – daar niet voor is uitgerust als het ware", vertelt politiek filosoof en historicus Luuk van Middelaar in Bureau Buitenland.

De oorlog in Oekraïne en de slag om het Westen, deel 3 met Luuk van Middelaar

"Je moet je realiseren dat de Europese Unie is begonnen als vredesproject. En dat is in zekere zin onderling gelukt tussen lidstaten. We hebben vrede, we doen minder aan expliciete machtspolitiek", legt de historicus uit. "Maar wat de EU nu eigenlijk wil, is naar binnen toe die vredesorde handhaven, terwijl we naar buiten toe nu wél machtspolitiek moeten bedrijven. Dat is natuurlijk een enorme kentering en dat vraagt echt nog wel wat meer tijd."

Een voorbeeld is volgens hem de uitnodiging van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, aan Oekraïne om lid worden van de EU. Dit was veel te vroeg, volgens Van Middelaar. En met veel te weinig besef voor wat dat strategisch voor ons als Unie betekent.

Belang geldt bijna als een vies woord

"We moeten ons blijven inzetten voor de Europese waarden zoals democratie en vrijheid, zeker intern. Maar het moet misschien niet het enige zwaartepunt in de buitenlandse politiek zijn, zoals dat heel lang is geweest", aldus de historicus. "Geopolitiek gaat ook om het verdedigen van je belangen. Het woord belang geldt in Brussel al jaren bijna als een vies woord. Maar waar moet je het met geopolitiek anders over hebben?"

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie