appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume

Bureau Buitenland

Internationaal nieuws, reportages en geopolitiek uit het buitenland, met achtergronden en opmerkelijke verhalen. Met Chris Kijne, Eric Arends en Nadia Moussaid.

 

Podcast afleveringen

Waarom complottheorieën maar niet doven

vrijdag 19 april 2019, 19:00 uur

Was de brand in de Notre-Dame een dramatisch ongeluk of zat er een geheim plan achter? Nog voordat het vuur gedoofd was in de beroemde kathedraal, ging er een ander vuur branden. Op sociale media deden, ondanks dat de toedracht van de brand nog ongewis was, al wilde verhalen de ronde. Zó’n iconische plek, zó’n grote fik, dat kan niet ‘zomaar’ zijn gebeurd. Zelfs nadat de Franse autoriteiten zeiden dat het een ongeluk was, bleven terroristen, moslims en joden in verschillende kringen aangemerkt worden als mogelijke verdachten. En de brand in Parijs is maar een recent voorbeeld van vele hardnekkige samenzweringstheorieën. Complotpsycholoog Jan-Willem van Prooijen van de Vrije Universiteit Amsterdam duidt onze greep naar complotten over dramatische gebeurtenissen in het buitenland.

Bureau Buitenland

vrijdag 19 april 2019, 19:00 uur

Indonesië: hoe verder na de verkiezingen; Waarom complottheorieën maar niet doven

Indonesië: hoe verder na de verkiezingen

vrijdag 19 april 2019, 19:00 uur

President Joko Widodo heeft gewonnen en is herkozen, maar uitdager Prabowo legt zich nog niet neer bij een nederlaag. Hij mobiliseert in Jakarta radicale moslims om na het vrijdaggebed te protesteren. Zo wil Prabowo zijn aanspraak op het presidentschap kracht bij zetten. Lukt het hem om grote massa’s op de been te krijgen of niet? En hoe moet Indonesië verder nu er sprake lijkt van een toenemende politieke en religieuze kloof in het land? Te gast hoogleraar Saskia Wieringa, die de verkiezingen ter plekke heeft gevolgd.

Onderzoek Mueller deels openbaar

donderdag 18 april 2019, 19:00 uur

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakt het 400 pagina tellende rapport van speciaal aanklager Robert Mueller over Russische inmenging in de presidentsverkiezingen deels openbaar. NRC-correspondent Bas Blokker en journalist en Amerika-kenner Tom Kleijn lezen voor ons het gecensureerde verslag. Aan hun vragen we of president Donald Trump alsnog moet vrezen voor de uitkomsten van het ruim 22 maanden durende onderzoek.

Bureau Buitenland

donderdag 18 april 2019, 19:00 uur

Onderzoek Mueller deels openbaar - De Heilige Koe 4: De vrouwenstem in India

De vrouwenstem in India

donderdag 18 april 2019, 19:00 uur

Vrouwen zijn enthousiastere stemmers dan mannen in India. Politieke partijen beloven dan ook van alles om de aandacht van vrouwen te trekken. Maar de vrouwen zelf ook op de kieslijsten zetten, ho maar. Hoe laten vrouwen ondanks patriarchale obstakels toch hun stem horen? En welke moeilijkheden ondervinden zij? Dit en meer in de vierde aflevering van de serie de Heilige Koe met voormalig India-correspondent Devi Boerema en docent internationale journalistiek bij de KU Leuven Chris Verschooten.

Tsjechische premier strafrechtelijk vervolgd

woensdag 17 april 2019, 19:00 uur

De Tsjechische premier Andrej Babis moet vervolgd worden wegens fraude met EU-gelden. Dat is de harde conclusie van een politie-onderzoek. De 64-jarige miljardair zou in de periode dat hij nog minister van Financiën was gesjoemeld hebben met subsidiepotjes. Correspondent Laura Postma over deze corruptiezaak.

Boekarest in de clinch met Brussel

woensdag 17 april 2019, 19:00 uur

Nog voordat Roemenië op 1 januari het stokje van Oostenrijk overnam als voorzitter van de EU, waren er twijfels over het land. Is het opgewassen tegen zijn taak? En is een land met een regering die de regels van de EU zelf niet zo nauw neemt, wel geloofwaardig als voorzitter? Nu lijkt Roemenië die vragen in de ogen van Brussel negatief te beantwoorden én maakt het ruzie over de benoeming van een Europese openbaar aanklager. Speelt de Roemeense regeringspartij PSD, de voormalige communisten, te hoog spel? Schrijver en Roemenië-kenner Stefan Popa is te gast.

China stuurt jongeren naar het platteland

woensdag 17 april 2019, 19:00 uur

China wil in drie jaar tijd maar liefst tien miljoen hoogopgeleide jongeren naar het platteland sturen. Zij moeten bijdragen aan de ontwikkeling en modernisering van de landbouwgebieden. Een plan dat doet denken aan de Culturele Revolutie van vijftig jaar geleden, toen Mao Zedong jonge intellectuelen naar de boeren stuurde om van het harde leven op het platteland te leren. Over deze nieuwe plannen van de Chinese regering is te gast Frank Pieke, directeur van het Mercator Instituut voor China Studies in Berlijn.

Bureau Buitenland

woensdag 17 april 2019, 19:00 uur

Tsjechische premier vervolgd - positie Boekarest - Chinese jongeren

Sisi tot 2030 aan de macht?

dinsdag 16 april 2019, 19:00 uur

Het Egyptische parlement heeft dinsdag gestemd over ingrijpende grondwetswijzigingen. De aanpassingen moeten er voor zorgen dat president Abdel Fatah al-Sisi tot 2030 aan de macht kan blijven. Correspondent Ruth Vandewalle vanuit Caïro over de gevolgen van deze wijzigingen.

Bureau Buitenland

dinsdag 16 april 2019, 19:00 uur

Touwtrekken om Venezuela - Egyptische president

Touwtrekken om Venezuela

dinsdag 16 april 2019, 19:00 uur

De Verenigde Staten halen alles uit de kast om het regime in Venezuela uit het zadel te wippen. Maar Rusland wil daar niets van weten en stuurt zelfs militairen om president Nicolas Maduro te steunen. Herleeft hier een nieuwe Koude Oorlog? En in hoeverre staat de rivaliteit een oplossing voor de crisis in Venezuela in de weg? In onze rubriek Geobureau hoogleraar Latijns Amerika studies Kees Koonings en hoogleraar International Studies André Gerrits over de belangen van deze twee spelers in het Zuid-Amerikaanse land.

De Indonesische verkiezingen

maandag 15 april 2019, 19:00 uur

Woensdag gaat Indonesië naar de stembus. Net als bij de vorige presidentsverkiezingen gaat de strijd tussen de zittende president Joko Widodo en voormalig generaal Prabowo Subianto. Socioloog Saskia Wieringa is in de hoofdstad Jakarta om de verkiezingen te volgen.

Bureau Buitenland

maandag 15 april 2019, 19:00 uur

Verkiezingen in Indonesië - wisselende machten in Soedan - Italiaanse politiek

Spaanse rechts-populisten rukken op

vrijdag 12 april 2019, 19:00 uur

In Spanje is vandaag de campagne losgebarsten voor de vervroegde landelijke verkiezingen van zondag 28 april. De socialistische premier Sánchez trok al na negen maanden noodgedwongen de stekker uit zijn minderheidsregering omdat het parlement zijn begroting afwees. De ogen zijn nu vooral gericht op de rechts-populistische partij Vox, die voor het eerst hoge ogen lijkt te gaan gooien bij de landelijke verkiezingen. Spanje-correspondent Edwin Winkels over deze rechts-populistische opmars.

Hulpverlener aan de rand van de afgrond

vrijdag 12 april 2019, 19:00 uur

Cholera, honger, twee miljoen vluchtelingen en meer dan tienduizend doden. De oorlog in Jemen tussen de Saoedische-geleide-coalitie en de Houthi-rebellen gaat onverminderd door. De kwetsbare bevolking is aangewezen op hulp van buitenaf. En één van de weinige Nederlandse hulpverleners in het zwaar getroffen land is Corine Verdoold van de internationale christelijke hulporganisatie ZOA.

Bureau Buitenland

vrijdag 12 april 2019, 19:00 uur

Spaanse rechts-populisten op campagne - Hulpverlener aan de rand van de afgrond - Olie en sharia: waarin een klein land als Brunei groot kan zijn

Olie en sharia: waarin een klein land als Brunei groot kan zijn

vrijdag 12 april 2019, 19:00 uur

Vijftien jaar celstraf voor abortus. De doodstraf door steniging voor homoseks. Tot honderd stokslagen voor overspel. Het afhakken van een hand of voet voor diefstal. En de doodstraf voor niet-moslims die de Koran bespotten.Dit zijn een paar van de nieuwe straffen die sinds vorige week van kracht zijn in het kleine oliestaatje Brunei in Zuidoost-Azië, waar de Sharia-wetgeving werd uitgebreid. Maar aan de sultan zelf kleeft het imago van een playboy en hij smijt miljarden dollars over de balk. In hoeverre valt dat te rijmen met deinvoering van de sharia? En van welke internationale kritiek trekt hij zich überhaupt iets aan? Te gast David Kloos, sharia-expert en als historicus en antropoloog verbonden aan het Koninklijk Instituut Taal- Land- enVolkenkunde in Leiden.

Bureau Buitenland

donderdag 11 april 2019, 19:00 uur

Komt er weer een ‘Arabische Lente’? - Hoe smart zijn Modi’s smart cities? De derde aflevering van De Heilige Koe

Hoe smart zijn Modi’s smart cities?

donderdag 11 april 2019, 19:00 uur

Het is zover: vandaag beginnen in India de grootste, langste en waarschijnlijk ook de duurste verkiezingen ter wereld. Vijf jaar geleden, bij de vorige verkiezingen, beloofde premier Modi innovatie, werkgelegenheid en wel 100 nieuwe ‘smart cities’. En daarmee bedoelde Modi steden waarin het leven in alle opzichten door de nieuwste technologie is verbeterd. Kunnen we al op bezoek in deze smart cities? Of blijken Modi’s innovatieplannen toch niet zo ‘smart’ als gedacht? Antropologen Joop de Wit en Sanderien Verstappen vertellen erover in de derde aflevering van De Heilige Koe, onze serie over India en de verkiezingen.

Komt er weer een ‘Arabische Lente’?

donderdag 11 april 2019, 19:00 uur

“Als het volk wenst te leven, dan zal het lot de mensen gunstig stemmen." Deze zin, uit een populair gedicht dat luidkeels door demonstranten in de Arabische Lente van 2011 werd gescandeerd, is terug van weggeweest. In Algerije moest de hoogbejaarde president Bouteflika eraan geloven. En het jongste slachtoffer is niemand minder dan Omar al-Bashir, de Soedanese leider die tot vandaag bijna 30 jaar lang stevig in het zadel zat. Ook hij moet nu afstand doen van de macht. Wat gaat er echt veranderen in Soedan en welke gevolgen heeft deze tweede volksrevolutie in korte tijd voor de andere regimes in de regio? Afrika-correspondent Ilona Eveleens en Midden-Oosten-expert Koert Debeuf over de harde lessen uit de revoluties van de Arabische Lente.

Te gevaarlijk om naar school te gaan in Burkina Faso

woensdag 10 april 2019, 19:00 uur

Meer doden door de conflicten tussen herders en boeren dan als gevolg van de terroristische organisatie Boko Haram. Toch is het oplaaiende geweld in West-Afrika complexer, want jihadistische groeperingen mengen zich ook in dit grensoverschrijdende geweld. Mali wordt al langere tijd geteisterd door gewelddadigheid, maar ook Burkina Faso wordt steeds vaker geraakt, terwijl dit land juist een voorbeeld van stabiliteit was in de regio. Meer dan duizend scholen gingen daar de afgelopen maand dicht. Journalist voor Bloomberg, Pauline Bax, en antropoloog verbonden aan de Universiteit van Leiden, Mirjam de Bruijn, over wie en wat er aan dit geweld ten grondslag ligt.

Bureau Buitenland

woensdag 10 april 2019, 19:00 uur

Battle for Brexit - Geweld in West-Afrika

And the Battle for Brexit continues...

woensdag 10 april 2019, 19:00 uur

Er lijkt sprake van een déjà vu. Vanavond komen de 27 EU-leiders opnieuw samen in Brussel voor een noodtop over de Brexit. Geven zij gehoor aan het verzoek van de Britten om uitstel van de Brexit-datum te krijgen? En zo ja, onder welke voorwaarden? In de Battle for Brexit-rubriek NRC-journalist Titia Ketelaar en Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie aan de Universiteit Maastricht.

'Kom maar hier als jullie durven, we lusten jullie rauw'

dinsdag 9 april 2019, 19:00 uur

"Wij zijn niet langer bang voor de regering, kom maar hier als jullie durven, we lusten jullie rauw." Zo scanderen demonstranten in Soedan, die het aftreden van president Bashir eisen. Ondanks de tientallen doden, gaan de protesten onverminderd door. Hierover Klaas van Dijken, Soedankenner en journalist bij het freelancers-collectief Ligthouse Reports.

Bureau Buitenland

dinsdag 9 april 2019, 19:00 uur

Protesten in Sudan: "We lusten jullie rauw" - Narendra Modi: Van theejongen naar premier, De Heilige Koe aflevering 2

Narendra Modi: van theejongen naar premier

dinsdag 9 april 2019, 19:00 uur

Hij tweet in Trumpiaanse stijl en dat deed hij al voordat Trump president werd. Hij verzon Wereld Yoga Dag en maakte dat groot, en hij staat al vijf jaar lang aan het roer van de grootste democratie ter wereld. Nu strijdt hij opnieuw om de gunst van 900 miljoen kiezers. Wie is Narendra Modi? Maakt hij kans om opnieuw premier van India te worden en zo ja, wat is hij met het land plan?Daarover Indiakenners Gie Goris en Prakash Goossens in de tweede aflevering van onze speciale serie De Heilige Koe.

Hoe stemmen Israëlische jongeren?

maandag 8 april 2019, 19:00 uur

Israël gaat dinsdag naar de stembus en de vraag is of de huidige premier Benjamin Netanyahu aan de macht kan blijven. Dit weekend beloofde Netanyahu nog delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren als hij voor een vierde termijn op rij aan de macht blijft. Zijn belangrijkste uitdager is oud-legerleider Benny Gantz. Vooral de stem van de jonge generatie wordt interessant bij deze vervroegde parlementsverkiezingen. Hierover correspondent Jan Franke.

De vergrijzing van de Spaanse bevolking

maandag 8 april 2019, 19:00 uur

De Spaanse bevolking vergrijst, in 2050 zal één op de drie Spanjaarden ouder zijn dan 65 jaar. Waar ouderen vroeger vrijwel standaard door hun kinderen in huis werden genomen, is dat ook in het zorgzame Spanje aan het veranderen. Het gevolg: ouderen moeten op zoek naar andere vormen van zorg en gezelschap. Correspondent Carlijn Teeven ging in Barcelona kijken hoe ze dat doen.

Bureau Buitenland

maandag 8 april 2019, 19:00 uur

Verkiezingen in Israël - De strijd om Tripoli

De strijd om Tripoli

maandag 8 april 2019, 19:00 uur

De Libische hoofdstad Tripoli is het toneel van een gewelddadige strijd. De internationale gemeenschap heeft krijgsheer Khalifa Haftar opgeroepen te stoppen met het geweld, maar hij lijkt zich daar niks van aan te trekken. Met de aankomende vredesbesprekingen van de VN ziet Haftar zijn kans schoon om zijn positie te versterken en de zittende regering omver te werpen. Hierover Arabist Leo Kwarten en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, gericht op Libië, Jan-Michiel Otto.

'Duitse parlementariër onder Russische controle'

vrijdag 5 april 2019, 19:00 uur

Uit officiële Russische documenten in handen van het Duitse tijdschrift Der Spiegel blijkt dat het Kremlin invloed probeert uit te oefenen op Duitse politici. In het bijzonder Bondsdaglid Markus Frohnmaier van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) wordt hierin genoemd. In een e-mail naar het kantoor van president Poetin wordt de parlementariër beschreven als iemand die ‘totaal onder controle’ staat van de Russen. Hoofdredacteur van Duitslandweb Wiebke Pittlik over de banden tussen AfD en Moskou.

Sounds of Kigali: Autovrije zondag

vrijdag 5 april 2019, 19:00 uur

De hoofdstad van Rwanda kent ook autovrije zondagen. Luister naar de derde aflevering van onze serie Sounds of Kigali, gemaakt door correspondent Eva de Vries.

Hoe China wereldwijd de media beïnvloedt

vrijdag 5 april 2019, 19:00 uur

China is één van de landen met de meeste journalisten achter slot en grendel. Kritische journalisten, activisten en andere burgers zijn in toenemende mate ook buiten de Chinese grens niet veilig voor afstraffing door Beijing. Een recent verschenen rapport van Reporters Without Borders waarschuwt dat China wereldwijd de persvrijheid bedreigt. Nicole Sprokel van Amnesty International over dit rapport en de vraag of in de komende Nederlandse China-strategie niet ook aandacht voor vrijheid van media moet zijn.

Bureau Buitenland

vrijdag 5 april 2019, 19:00 uur

'Duitse parlementariër onder Russische controle' - Sounds of Kigali: Autovrije zondag - Hoe China wereldwijd de media beïnvloedt

Bureau Buitenland

donderdag 4 april 2019, 19:00 uur

De Heilige Koe #1: Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

Maakt Modi van India een 'Hindoestan'?

donderdag 4 april 2019, 19:00 uur

Iemand uit Punjab verschilt net zo van iemand uit Madras als een Schot van een Italiaan. Ondanks de grote onderlinge verschillen zorgt het bloeiende hindoenationalisme voor verbinding. In de eerste aflevering van de Heilige Koe vertelt India-specialist Ward Berenschot over deze populaire politieke ideologie, waarvan de aanhangers de heilige koe in toenemende mate met geweld beschermen.

Wat je echt over de Indiase verkiezingen moet weten

donderdag 4 april 2019, 19:00 uur

Wie de Indiase verkiezingen wil begrijpen, begint bij de cijfers. Van de meer dan 1,3 miljard inwoners mogen er zo'n 900 miljoen stemmen. Daarmee is het de grootste democratische onderneming ter wereld. Voor de laatste stand van zaken gaan we naar naar correspondent Eva Oude Elferink in New Delhi.

Trudeau zet opgestapte ministers uit partij

woensdag 3 april 2019, 19:00 uur

De Canadese regeringscrisis heeft een staartje gekregen. Premier Justin Trudeau zet twee voormalige ministers uit zijn partijfractie. Eerder dit jaar brachten die toen nog minister van Justitie een groot corruptieschandaal aan het licht en kreeg daarbij de steun van haar collega. Een Canadees bouwbedrijf zou jarenlang miljoenen dollars aan steekpenningen hebben betaald aan Libische politici in ruil voor opdrachten. Trudeau zou hoogstpersoonlijk zelf druk hebben uitgeoefend om dit bedrijf niet te vervolgen. Te gast Tom Bijvoet.

Afbraak van de democratie in Guatemala

woensdag 3 april 2019, 19:00 uur

De Verenigde Staten dreigen alle ontwikkelingshulp stop te zetten aan drie Midden-Amerikaanse landen waar veel vluchtelingen vandaan komen. Een daarvan is Guatemala, waar de democratie in razend tempo wordt afgebroken. Wat dit betekent voor de Guatemalteken en de aankomende presidentsverkiezingen, vragen we aan Guatemala-kenner Marlies Stappers van Impunity Watch. Foto: Cristina Chiquin/Impunity Watch

Bureau Buitenland

woensdag 3 april 2019, 19:00 uur

Afbraak democratie Guatemala - NAVO 70 jaar is geen reden tot feestje

Duitse militaire soberheid zet NAVO-relaties op het spel

woensdag 3 april 2019, 19:00 uur

De NAVO viert haar 70e verjaardag en om dat te vieren zijner een reeks topontmoetingen in Washington D.C. georganiseerd. Maar valt er wel iets te vieren? De trans-Atlantische verhoudingen staan op scherp door de America First-politiek van president Donald Trump en het Turkse leger koopt wapensystemen van Rusland. Nu eist de SPD, coalitiepartner van Bondskanselier Merkel, lagere defensie-uitgaven. En Duitsland staat er militair al niet al te best op. René Cuperus van Instituut Clingendael legt uit hoe Duitse interne aangelegenheden de solidariteit binnen de het bondgenootschap verder onder druk zetten.

Watertekort is tijdbom in Venezuela

dinsdag 2 april 2019, 19:00 uur

Aanhoudende stroomstoringen in Venezuela veroorzaken een nog veel urgenter probleem: een tekort aan water. Nu de voorraden in de tanks opraken gaan de bewoners de straat op, om water te zoeken én om het vertrek te eisen van de president. In de studio collega en Venezuela-kenner Edwin Koopman.

Burundi wijst NGO’s de deur

dinsdag 2 april 2019, 19:00 uur

Kritische geluiden in Burundi worden steeds vaker het zwijgen opgelegd. Eerder waren journalisten en mensenrechtenactivisten doelwit van arrestaties en geweld. Nu zijn ook buitenlandse mensenrechtenorganisaties en de VN slachtoffer van een regime dat de touwtjes steeds strakker aantrekt. Zo werd de Belgische mensenrechtenorganisatie 11.11.11, die daar al meer dan twintig jaar werkzaam was, het land uitgezet. Gisteren, op 1 april, sloten ze officieel hun deuren. Pieter-Jan Hamels van 11.11.11. over mensenrechten in het Oost-Afrikaanse land.

Ebolavaccin legt het af tegen wapens en wantrouwen in Congo

dinsdag 2 april 2019, 19:00 uur

Wereldgezondheidsorganisatie luidt de noodklok over ebola in Congo. In twee weken tijd is er een recordaantal nieuwe besmettingen gemeld in. Bij de nieuwste uitbraak zijn 676 mensen overleden en er zijn nog 406 mensen geïnfecteerd. Ondanks dat er een werkend vaccin is, blijkt dat niet voldoende. Yves Willemot van UNICEF België is net terug uit het getroffen gebied.

Bureau Buitenland

dinsdag 2 april 2019, 19:00 uur

Ebolavaccin legt het af tegen wapens en wantrouwen in Congo - Watertekort is tijdbom in Venezuela - Burundi wijst NGO’s de deur

Hangt er een #BalkanSpring in de lucht?

maandag 1 april 2019, 19:00 uur

Duizenden, soms zelfs tienduizenden demonstranten marcheren al wekenlang elk weekend door de hoofdsteden van Servië en van Bosnië en Herzegovina om druk uit te oefenen op hun regeringen in de strijd tegen corruptie en voor meer vrijheid. Ook in Montenegro en Albanië is het al weken onrustig. Staan we aan de vooravond van een #BalkanSpring? Politicoloog Antoaneta Dimitrova (Universiteit Leiden) en Balkan-deskundige Geert Luteijn zijn te gast.

Wie Istanbul in handen heeft, bestuurt Turkije

maandag 1 april 2019, 19:00 uur

De Turkse hoofdstad Ankara is verloren voor de AK-partij van president Erdogan, maar wat gebeurt er met Istanbul – de stad die het economische hart van het land vormt? Erdogan heeft zelf over Istanbul gezegd dat ‘wie daar het bestuur verliest, ook de controle over de rest van Turkije kwijt is’. Correspondent Melvyn Ingleby vanuit Istanbul en hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Unvirsiteit van Leiden Erik-Jan Zürcher over de gevolgen van de lokale verkiezingsuitslag in Turkije.

Bureau Buitenland

maandag 1 april 2019, 19:00 uur

Wie gaat Istanbul besturen? - #Balkan Spring

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1