appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume

Bureau Buitenland

Internationaal nieuws, reportages en geopolitiek uit het buitenland, met achtergronden en opmerkelijke verhalen. Met Chris Kijne, Eric Arends en Nadia Moussaid.

 

Podcast afleveringen

'Ik lach de laatste tijd wel wat minder om Italië'

vrijdag 16 augustus 2019, 17:00 uur

Er is, naar goed Italiaans gebruik, weer een groots, meeslepend politiek theater gaande ten zuiden van de Alpen. De Italiaanse regering hangt aan een zijden draadje. Vicepremier Matteo Salvini wil zijn virtuele winst verzilveren, verkiezingen forceren en premier worden. Maar overspeelt Salvini hiermee niet zijn hand? Oud-correspondent Cecile Landman is het lachen om deze Italiaanse komedie inmiddels vergaan.

Crisisland Venezuela

donderdag 15 augustus 2019, 17:00 uur

Venezuela, Klein- Venetië, de naam die een ontdekkingsreiziger volgens populaire wijsheid aan dit Zuid-Amerikaanse land heeft gegeven. Rijk aan olie, unieke natuurgebieden en een melange van ontelbaar culturele invloeden. Maar wij kennen het land helaas vooral van het nieuws en neerwaartse spiraal onder president Nicholas Maduro. Met dichter, kunstenaar en schrijver Rachel Rumai Diaz aandacht voor de politieke situatie, maar vooral voor de gewone Venezolanen.

Grensland Mexico

woensdag 14 augustus 2019, 17:00 uur

Zelden was de uitdrukking ‘Arm Mexico, zo ver van god en zo dicht bij de VS’ zo actueel als de afgelopen maanden. De drugsoorlog wordt nog altijd gevoed door de vraag naar cocaïne en wapensmokkel vanuit de Verenigde Staten. En daar kwam het afgelopen jaar ook nog een migratiecrisis bij. Wat gaat de nieuwe linkse president Andres Manuel Lopez Obrador, ook wel AMLO genoemd, hieraan doen? Hoogleraar Wil Pansters van de Universiteit van Utrecht over deze uitdagingen.

De Verenigde Staten

maandag 12 augustus 2019, 17:00 uur

Twee grote schietincidenten en een onverklaarbare zelfmoord

Op naar China

woensdag 7 augustus 2019, 17:00 uur

Op naar China

Hete zomer in Moskou

maandag 5 augustus 2019, 17:00 uur

De tijd dat Russische burgers zich weinig tot niets van politiek aantrokken, lijkt voorbij. Het was alweer een tijdje geleden dat de straten van de Russische hoofdstad dienst deden als strijdtoneel. Maar nu is het al enkele zaterdagen op rij raak: massaprotesten vergezeld door massa-arrestaties. Is de maat vol? En wat betekent dit voor president Poetin,die bezig is aan zijn laatste termijn? En vooral ook: doet dit iets voor de leefbaarheid van bijvoorbeeld een correspondent? We vragen het Eva Hartog, oud-hoofdredacteurvan The Moscow Times, te gast in onze rubriek Zomerverhalen

Leven na de genocide

vrijdag 2 augustus 2019, 17:00 uur

Het is zaterdag precies vijf jaar geleden dat nietsontziende aanvallen op de Yezidi’s plaatsvonden: mannen werden vermoord, vrouwen tot slaaf gemaakt en kinderen opgeleid tot IS-strijders. Nu terreurbeweging Islamitische Staat verjaagd is uit de Noord-Iraakse Sinjar-regio, zouden de gevluchte Yezidi’s kunnen terugkeren. Corruptie, politieke spanningen en angst voor een terugkeer van de radicalen voorkomen dat de vluchtelingen huiswaarts keren en hun leven weer oppakken. En toch zien Midden-Oosten journalist Brenda Stoter Boscelo en Wahhab Hassoo van Stichting NL helpt Yezidi’s een enorme veerkracht bij de overlevenden.

Zoals Sjanghai beweegt, beweegt China

donderdag 1 augustus 2019, 17:00 uur

Sjanghai is de stad met de meeste inwoners wereldwijd en was lange tijd uithangbord van de snelle economische groei en vooruitgang. Het ene na het andere hoge gebouw van staal, beton en glas verrijst nog altijd in de Yangtze-rivierdelta. Hier woont en werkt onze correspondent Eefje Rammeloo.

Het is 1992 als de Bosnische burgeroorlog uitbreekt die de verhoudingen tussen de Kroaten, Bosnische Serven en Bosnische moslims verder opscherp zet. Als de conflicten ook de stad Sarajevo bereiken, besluit de22-jarige Lidija Zelovic tijdelijk Nederland te vertrekken. Maar terugkeren doet ze nooit. Vanavond in onze serie Zomerverhalen vertelt Zelovic over hoe ze kijkt naar het Bosnië van nu.

Getuigenissen van een nieuwe Belg

donderdag 25 juli 2019, 17:00 uur

15 jaar geleden was Majd Khalifeh een vluchteling die als staatloze Palestijn aankwam in het voor hem vreemde België, op zoek naar een nieuwe eigen identiteit. In zijn boek Herboren vertelt hij hoe hij als vluchteling in Vlaanderen kwam wonen en daar een nieuw leven probeerde opte bouwen. Khalifeh is inmiddels Belg én Midden-Oosten-journalist van de VRT, én in die hoedanigheid met enige regelmaat te gast in ons programma. En ook nu, in onze serie Zomerverhalen.

Bureau Buitenland

woensdag 24 juli 2019, 17:00 uur

‘Ik had een enorme oerkracht om die kinderen te beschermen’

Vietnam profileert zich als heel beschaafd, efficiënt en vriendelijk landwaar toeristen meer dan welkom zijn en het goed investeren is. Het land trekt toeristen met het heerlijke eten, de idyllische stranden en historische stadjes. Een land vol vriendelijk lachende mensen. Waar iedereen zich welkom voelt. Dat Vietnam ondertussen een zeer autoritaire staat is die beroerd omgaat met dissidenten en minderheden, valt tegen die achtergrond min of meer weg. Antropoloog en Vietnam-deskundige Oscar Salemink is te gast over de schaduwzijde van Vietnam.

Voor een beter Congo

donderdag 18 juli 2019, 17:00 uur

De vrees dat de besmettelijke ziekte Ebola zich verder verspreidt is een feit. Een Congolese pastoor die op de bus van Butembo naar de miljoenenstad Goma stapte bleek besmet. Hij is inmiddels overleden. Terwijl dit virus een deel van het gigantische Centraal-Afrikaanse land in haar greep houdt, kampt de rest van Congo met hele andere problemen. Congo-kenner Marianne Moor van vredesbeweging PAX bemiddelt bij conflicten in Congo. Ook schrijver en politiek analist Alphonse Muambi reist regelmatig af naar het land met als doel er verandering te brengen. Ze zijn nu allebei even in Nederland voor ze zaterdag weer op het vliegtuig stappen.

Bureau Buitenland

vrijdag 12 juli 2019, 17:00 uur

Russin mag straks ook op de trekker - Overleven in Venezuela ‘s vergane glorie

Bureau Buitenland

donderdag 11 juli 2019, 17:00 uur

Verliest de hoogste legerbaas in Algerije zijn geduld? - Volkstelling VS: wie telt wel mee en wie niet? - Jongeren binnen regeringspartij in Burundi machtiger dan politie

Bureau Buitenland

woensdag 10 juli 2019, 17:00 uur

'Lega sprak met Rusland over tientallen miljoenen' - Jennie heeft flygskam & klimatångest - Labour Party onder vuur vanwege antisemitisme

Bureau Buitenland

dinsdag 9 juli 2019, 17:00 uur

Wat de AIVD aangifte met buitenland te maken heeft - De eeuwige haat-liefdeverhouding tussen Minsk en Moskou - El Salvador wil migratie richting VS stoppen

Bureau Buitenland

maandag 8 juli 2019, 17:00 uur

Einde lijnvluchten Rusland - Georgië - Onrust in Rome over woningen voor Roma - Afrikaans vrijhandelsakkoord

Bureau Buitenland

vrijdag 5 juli 2019, 17:00 uur

Nieuws en achtergronden uit het buitenland

Bureau Buitenland

donderdag 4 juli 2019, 17:00 uur

Kritische journalist in Brazilië in het nauw - Just do it… of toch maar niet? - Zal verandering de Grieken veel goeds brengen?

Bureau Buitenland

woensdag 3 juli 2019, 17:00 uur

Redden van drenkelingen mogelijk ook strafbaar in Nederland? - Wat te doen met al die Iraakse milities na de oorlog?

Bureau Buitenland

dinsdag 2 juli 2019, 17:00 uur

Wordt Frans het wel of wordt-ie het niet? - Barista worden in plaats van bendelid - De Burundese president herschrijft geschiedenis

Bureau Buitenland

maandag 1 juli 2019, 17:00 uur

Op zakkenrollerjacht in Barcelona - 775 dollar voor een paar rollen wc-papier

Bureau Buitenland

vrijdag 28 juni 2019, 17:00 uur

Chinese Big Brother in Belgrado - De tv-serie die Senegal verdeelt

Bureau Buitenland

donderdag 27 juni 2019, 17:00 uur

Strategischer optreden tegenover China - Hoe je jezelf uit een gedwongen huwelijk praat - Het Ethiopisch machtsspel

Bureau Buitenland

woensdag 26 juni 2019, 17:00 uur

Wat heeft de Vietnamese fabrieksarbeider aan vrijhandel? - Van vrede naar welvaart. Maar zonder de Palestijnen?

Bureau Buitenland

dinsdag 25 juni 2019, 17:00 uur

De VN waarschuwen voor klimaatapartheid - Syrische graanvelden in brand - De 'gezellige familiefoto's' van het Verzetsleger van de Heer

Bureau Buitenland

maandag 24 juni 2019, 17:00 uur

Raqqa revisited - Colombiaanse activisten vogelvrij

Bureau Buitenland

vrijdag 21 juni 2019, 17:00 uur

De aanval op Iran die net niet doorging - Mauritaanse rapper in Uithoorn - Verkiezingen over in Istanbul

Bureau Buitenland

woensdag 19 juni 2019, 17:00 uur

VN-rapport: kroonprins Saoedi-Arabië zit achter moord Khashoggi - De EU-migratiepolitiek deugt niet maar werkt ook niet - Vallen Hongaarse academici straks direct onder de regering?

Bureau Buitenland

dinsdag 18 juni 2019, 17:00 uur

Extreme droogte raakt miljoenen Somaliërs - Het rommelt ook in Algerije - Onvrede onder Duitse ondernemers

Bureau Buitenland

maandag 17 juni 2019, 17:00 uur

De Egyptische oud-president Mohammed Morsi overleden - Van guerrillastrijder tot natuurbeschermer - Hoeveel loyaliteit aan de VS is verstandig?

Bureau Buitenland

vrijdag 14 juni 2019, 17:00 uur

Frauenstreik in Zwitserland - Koehandel in Louisiana - Corruptie in Guatemala

Bureau Buitenland

donderdag 13 juni 2019, 17:00 uur

Toenadering in Soedan? - twee regeringen in Moldavië - Onrust in Italië

Bureau Buitenland

woensdag 12 juni 2019, 17:00 uur

Vechten om waterputten in India - Eindspel in Syrië - Nederlander helpt Chinese trekvogel

Bureau Buitenland

dinsdag 11 juni 2019, 17:00 uur

Hongkong protest - Tandarts Spanje - Oorlog Sinaï

Bureau Buitenland

maandag 10 juni 2019, 17:00 uur

Braziliaanse anti-corruptieheld zelf onder de loep - Kazachstans feest der democratie met een nasmaak

Bureau Buitenland

vrijdag 7 juni 2019, 17:00 uur

Is de oproep tot boycot van Israëlische sinaasappelen antisemitisch? - Braziliaanse boeren laten zien hoe je de biodiversiteit kan redden

Bureau Buitenland

donderdag 6 juni 2019, 17:00 uur

Mexico met rug tegen de muur van Trump - Recordaantal migranten passeert grens VS-Mexico - Hoe ver gaat China om de handelsoorlog te winnen?

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1