Buitenland
VPRO

Arnon Grunberg: 'de oorlog in Oekraïne maakt de EU weer relevant'

foto: ANP/ Koen van Weelfoto: ANP/ Koen van Weel
  1. Nieuwschevron right
  2. Arnon Grunberg: 'de oorlog in Oekraïne maakt de EU weer relevant'
Quote

Ik denk dat deze oorlog zowel de EU als de NAVO versterkt heeft

Beluister het hele gesprek

Schrijver Arnon Grunberg vertelt in Bureau Buitenland dat hij zelf een paar keer in Oekraïne is geweest, de laatste keer vijf jaar geleden. Toen was hij onder andere in de havenstad Odessa en wat hem daar opviel was dat die stad (ondanks de strijd die toen ook al gaande was in de Donbass) behoorlijk pro-Russisch was.

“Wat dat betreft is de invasie nu door Rusland, ook vanuit het perspectief van Poetin zelf, heel stom geweest. Want door deze militaire aanval heeft hij in één klap het hele land tegen zich verenigd. In Oekraïne is nu veel meer een eenheid dan hiervoor. Ook de Russischtalige Oekraïners verzetten zich nu fel tegen Rusland.”

En niet alleen in Oekraïne pakt de oorlog volgens Grunberg averechts uit voor Poetin. Hij vindt het belangrijk erop te wijzen dat door deze oorlog het belang van de Europese Unie vergroot wordt: “De EU is hierdoor alleen nog maar relevanter, net zoals de NAVO trouwens. Landen als Zweden en Finland willen er ook bij."

"Ik vind de EU ook redelijk weerbaar in reactie op Poetin. Dat zie ik als teken van kracht, er is een tegengestelde beweging ontstaan. De krachten van het populisme en nationalisme, die de EU willen ontmantelen, stuiten nu op hun grenzen. Dit belang van de Europese Unie, dat zich nu toont, is toch iets positiefs om te benadrukken.”

Zie ook de vorige aflevering van deze serie met essayist en publicist Bas Heijne:

Het prijskaartje van de oorlog: 'Ik vind het niet erg om offers te brengen'

Het prijskaartje van de oorlog: 'Ik vind het niet erg om offers te brengen'

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie