Buitenland
BNNVARA

Speelt Iran een rol bij het wapenarsenaal van Hamas?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speelt Iran een rol bij het wapenarsenaal van Hamas?

Vijfduizend raketten vuurde Hamas zaterdag af op Israël. Al jaren wordt gesproken over de betrokkenheid van Iran bij het wapenarsenaal van Hamas. Volgens de Verenigde Staten is er geen tastbaar bewijs dat Iran deze wapens heeft geleverd aan Hamas. En Iran zelf ontkent het ook. Volgens de Nederlands-Palestijnse politicoloog Radi Suudi en Han ten Broeke, directeur Politieke Zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies, is de betrokkenheid van het land niet ondenkbaar, vertellen ze in De Nieuws BV.

Ondanks het gebrek aan bewijs dat Iran wapens levert aan Hamas, ligt de betrokkenheid van het land volgens Ten Broeke en Suudi voor de hand. "Er is eerder een wapenonderschepping geweest en de link met Iran is vaker vastgesteld", aldus Ten Broeke. Zo kwam via Wikileaks in 2009 naar buiten dat wapens vanuit Iran via Soedan naar Gaza gingen.

"De manier waarop je ziet hoe Hamas de laatste jaren haar militaire slagkracht heeft weten te vergroten, in vergelijking met tien jaar geleden, wijst erop dat ze gedisciplineerd hebben kunnen trainen, werken en hun onderlinge communicatie hebben bewaakt", vertelt Suudi. "Dat duidt er toch wel op dat ze hele professionele adviseurs hebben gehad. Dan gaan de gedachtes al snel richting Iran en Hezbollah."

Sancties en tunnels

De opgelegde sancties aan Iran en de afgesloten smokkelroutes betekenen niet dat de mogelijkheid van wapenlevering aan Hamas ondenkbaar is. Volgens Ten Broeke trekken de Iraanse elite en nationale garde zich niks aan van de sancties: "De wapenvoorziening gaat gewoon door."

De tunnels tussen Egypte en de Gazastrook, in 2015 gesloten door Israël, lijken klaarblijkelijk ook nog gebruikt te worden, zegt Suudi. "Ondanks het feit dat Gaza afgesloten is en er niemand van de burgerbevolking in of uit kan (...), is er kennelijk via een achterdeur wapentuig binnengekomen. En hoe die achterdeur eruit ziet, dat weet niemand op dit moment."

Grote en beangstigende vragen

Hoeveel wapens Hamas nog heeft en hoe lang ze het volhouden, weten we simpelweg niet volgens Suudi. "We weten niet hoeveel wapens ze hebben, hoe ze eraan zijn gekomen, we weten het eindspel niet waar Hamas en Israël op gokken. Het zijn allemaal grote en beangstigende vragen die op dit moment nog volstrekt onduidelijk zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie