Buitenland
VPRO

Egypte in dubio over opvang Palestijnse vluchtelingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Egypte in dubio over opvang Palestijnse vluchtelingen

De rol van Egypte in de oorlog tussen Israël en Hamas is een ingewikkelde. Enerzijds wil het land de rol van mediator aannemen, en is het bereid Palestijnse vluchtelingen op te vangen. Anderzijds vreest het land dat die vluchtelingen misschien nooit zullen teruggaan naar de Gazastrook. Ruth Vandewalle legt in Bureau Buitenland uit hoe het land tussen beide posities balanceert.

Israël-Hamas door Egyptische ogen

Mediator

Omdat het land banden heeft met beide partijen, heeft Egypte vaker als mediator gediend tussen Hamas en Israël. Ook nu neemt het die rol aan. Om bij te dragen aan de-escalatie van het conflict, telefoneerde minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry de afgelopen dagen al met zijn ambtgenoten in Frankrijk en Duitsland, maar ook in Saudi-Arabië, Jordanië, Turkije en zelfs Rusland. Egypte positioneert zich op deze manier als belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten voor de Verenigde Staten.

Quote

"Als Israël weet dat burgers in een niemandsland in Egypte terecht zullen komen, zal het weinig reden hebben om te stoppen met het geweld in Gaza"

Correspondent Ruth Vandewalle

Klaar om vluchtelingen op te vangen

Maar de huidige oorlog brengt Egypte ook in een lastig parket. Aan de grens met de Gazastrook maken Egyptische autoriteiten zich klaar om Palestijnse vluchtelingen op te vangen. Aan Egyptische zijde staan al ambulances klaar, meldt correspondent Ruth Vandewalle. "Daarnaast worden ziekenhuizen in Noord-Sinaï klaargemaakt en worden net over de grens kampen opgezet." Voorlopig is de grensovergang, de zogenaamde Jafah-doorgang, volgens de laatste berichten van het Israëlische leger, overigens afgesloten.

Het opvangen van Palestijnse vluchtelingen gebeurt niet zonder reserves, volgens Vandewalle. "Sinds de stichting van Israël zijn er Palestijnse vluchtelingenstromen naar buurlanden als Jordanië en Libanon geweest. Daar zijn blijvende kampen ontstaan, waar mensen al decennialang wonen. Dat wil Egypte te allen tijde voorkomen."

Daarnaast heerst bij de Egyptische overheid de vrees dat het opvangen van vluchtelingen Israël een vrijbrief zal geven om de Gazastrook hevig te blijven bombarderen. Vandewalle: "Als Israël weet dat burgers in een niemandsland in Egypte terecht zullen komen, zal het weinig reden hebben om te stoppen met het geweld in Gaza."

Was Israël op de hoogte?

Intussen is er gesteggel tussen de Egyptische veiligheidsdiensten en de Israëlische regering. Egypte beweert Israël al tien dagen voor de aanslag van Hamas te hebben gewaarschuwd dat er 'iets groots' stond te gebeuren vanuit Gaza. Anonieme Egyptische ambtenaren zeggen geschokt te zijn geweest over de onverschilligheid van premier Netanyahu toen zij deze boodschap overbrachten. Netanyahu ontkent in alle toonaarden en noemt de berichten 'niets meer dan nepnieuws'.

Luister de hele aflevering van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie