Buitenland
BNNVARA

'Hamas is voor de Palestijnen net zo'n afschuwelijke organisatie als voor de Israëliërs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hamas is voor de Palestijnen net zo'n afschuwelijke organisatie als voor de Israëliërs'

De discussies over het conflict tussen Israël en Palestina laaien op na de recente aanval van Hamas op Israël. Omar Dweik, die aan de Universiteit van Tilburg onderzoek doet naar de beeldvorming rondom het conflict, benadrukt dat er belangrijke aspecten in de discussie over het hoofd worden gezien. "Hamas is net zo een afschuwelijke organisatie voor de Palestijnen als voor de Israëliërs", zegt hij in De Nieuws BV.

Dweik vindt het vreemd dat veel internationale media de aanval van Hamas als verrassing zien. "Al sinds 2014 zie ik een tendens waarbij de druk op de Palestijnen aan het toenemen is door de bezetting en het gebrek aan voortgang op het terrein van vrede", zegt hij. Volgens Dweik heeft Israël lang kunnen doen wat het land zelf wilde: met daarbij steun voor pogroms en aanvallen op Palestijnse nederzettingen. "Het was een snelkookpan die op het punt stond om te exploderen. Wat er nu gebeurt is een directe consequentie daarvan."

Kritiek berichtgeving

Dweik uit kritiek op de Nederlandse berichtgeving rondom het conflict. "Hamas wordt in de Nederlandse media, in tegenstelling tot de internationale media, bijna als synoniem gebruikt voor de Palestijnen", zegt hij. Dweik benadrukt dat Hamas voor de Palestijnen net zo'n afschuwelijke organisatie is als voor de Israëliërs. Volgens Dweik werden er nog enkele dagen vóór de aanval anti-Hamas protesten gehouden door Palestijnen.

Ook moeten we opletten bij het uitroepen van internationale en onvoorwaardelijke steun, vindt de Midden-Oosten deskundige. "Door onkritisch Israël te steunen krijg je ook de situatie waarbij Israël heel hard terug zal slaan", waardoor alleen de bevolking geraakt zal worden, aldus Dweik. "Er zijn inmiddels al berichten van vierhonderd doden aan de Palestijnse kant door Israëlische bombardementen, en dat zijn dus burgerslachtoffers."

Twee kampen

Dweik heeft veel contact met mensen in het conflictgebied, zowel aan de Israëlische kant als aan de Palestijnse kant. Aan de Israëlische kant merkt Dweik twee uitgesproken kampen op. "Het eerste kamp is alles aan het mobiliseren om soldaten en slachtoffers te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Je hebt inzamelingsacties zoals je dat in Nederland ook zag bij het Oekraïneconflict." Bij het andere kamp ligt het sentiment anders: "Je hebt ook heel veel oproepen tot wraakacties. Die roepen op om Gaza helemaal plat te bombarderen", aldus Dweik.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie