Buitenland
NOS

Hamas laat twee Israëlische gijzelaars gaan: 'Onbekend wat Hamas terugkrijgt'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Hamas laat twee Israëlische gijzelaars gaan: 'Onbekend wat Hamas terugkrijgt'

Hamas heeft opnieuw twee gijzelaars vrijgelaten. Het gaat om twee Israëlische vrouwen, de 85-jarige Yocheved Lifshitz en de 79-jarige Nurit Cooper. Ze zijn door het Rode Kruis de Gazastrook uit begeleid en met een helikopter naar een ziekenhuis in Tel Aviv gebracht.


Volgens een verpleegkundige zijn de vrouwen er goed aan toe en hebben ze hun families weer gezien. In het NOS Radio 1 Journaal contact met correspondent Joost Scheffers vanuit Egypte.

Video niet beschikbaar

"Op propagandavideo's van Hamas is te zien hoe de vrouwen worden overgeleverd aan het Rode Kruis in de Gazastrook, waarna ze aan de grens worden opgewacht door een Egyptische ambulance", vertelt Scheffers.

"De Egyptische staatstelevisie was erbij en heeft de beelden uitgebreid uitgezonden. Je ziet twee dames die kwiek en blij zijn met hun vrijlating."

"Er zijn nog geen details naar buiten gekomen over waarom deze twee dames precies zijn vrijgelaten. Hun echtgenoten zitten nog wel vast in de Gazastrook. Het is ook nog niet bekend wat Hamas ervoor terugkrijgt", aldus Scheffers.

"Egypte heeft zichzelf dit resultaat toegeëigend. Egyptische media zeggen dat deze vrijlating tot stand is gekomen door Egyptische onderhandelingen met Hamas."

"Tijdens eerdere conflicten heeft Egypte een bemiddelende rol kunnen spelen, doordat zij een van de weinig partijen zijn die praten met zowel Israël als Hamas", weet Scheffers.

"Gisteren nog heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken met zijn Iraanse tegenhanger gesproken. Egypte heeft dus overal lijntjes uitstaan en kan met alle partijen in contact zijn."

r1jn scheffers

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie